Hammastarkastus

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mikä on hammastarkastus?

Hammastarkastus on yleinen suun terveydentilan tutkimus, jolla pyritään selvittämään potilaan suun yleinen terveydentila, hampaiston ja ikenien kunto, kielen ja limakalvojen kunto ja leukanivelen toiminta sekä purenta.

Hammastarkastusta täydennetään tarpeen vaatiessa röntgenkuvilla, jotta asiakkaan suun terveydentilan kunnosta saadaan mahdollisimman selvä käsitys.

Miten usein hampaat kannattaa tarkistuttaa?

Hampaiden tarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri tekee yleisen arvion potilaansa suun ja hampaiden terveydentilasta ja antaa potilaalle yksilöllisen suosituksen siitä, miten usein hänen kannattaa tarkistuttaa hampaansa.

Tavallisesti hammaslääkärit suosittelevat hammastarkastusta 2 vuoden välein niille ihmisille, joilla suu on terve eikä hampaistossa ole reikiä.

Mikäli reikiintymisen riski on korkea, tällöin tarkastusta suositellaan yleensä vuoden tai puolen vuoden välein.

Monet ihmiset saattavat odottaa jopa 3-10 vuotta käymättä lainkaan hammaslääkärissä. Tämä on ongelmallista, koska suun useimmat ongelmat eivät oireile ennen kuin ne ovat edenneet jo huomattavan pitkälle.

Esimerkiksi hampaiden reiät etenevät yleensä oireettomasti 2-5 vuoden ajan syvemmällle hampaaseen. Ensioireet tulevat usein vasta silloin, kun hampaan reikä on jo hammasytimessä asti. Tällöin hampaan parantamiseksi ei riitä enää pelkkä paikkaus, vaan hampaan kuntouttamiseksi on tehtävä myös juurihoito [linkki juurihoitotekstiin] ja sen jälkeen paikkaus. Tämän vuoksi ei ole suositeltavaa odottaa useita vuosia hammastarkastusten välillä.

Mitä hammastarkastuksessa tehdään?

Hammastarkastuksessa potilaan suun terveydentila selvitetään kokonaisvaltaisesti. Hammaslääkäri tutkii erikseen suun avauksen, suun limakalvot, ikenet ja hampaat.

Hampaiden tarkastuksessa potilaan hampaisto tutkitaan mahdollisten reikien varalta, paikkojen tiiviyden ja istuvuuden sekä purentapintojen tilanteen selvittämiseksi. Ikenistä pyritään havaitsemaan tulehdus ja syventyneet ientaskut. Hampaistosta otetaan tarvittaessa myös röntgenkuvia [linkki röntgenkuva-tekstiin] esimerkiksi reikien havaitsemisen avuksi.

Hammastarkastuksen kesto on yleensä noin 20-30 minuuttia. Mikäli potilaalla on erityisen runsaasti paikattu hampaisto tai pitkälle edennyt ikenien sairaus, tällöin tarkastus kestää hieman pidempään.

Kuinka paljon hammastarkastus maksaa?

Suun perustutkimus

Lähes kaikissa tapauksissa suuhun säännöllisin väliajoin tehtävä tarkastus on viralliselta nimeltään ‘suun perustutkimus’.

Olemme koonneet alle luettelon suun perustutkimuksen eli tavallisen hammastarkastuksen hinnoista eri hammaslääkäriasemilla. Näet listasta muun muassa Oral-hammastarkastuksen hinnan, Attendo-hammastarkastuksen hinnan sekä esimerkkejä kunnallisen hammashoidon hinnoista.

Huomaathan kuitenkin, että hammaslääkäriasemat perivät usein lisäksi pienimuotoisia palvelumaksuja sekä lauantai- ja pyhälisiä, jotka vaihtelevat eri asemien välillä.

Yksityisessä hammashoidossa suoritettava hampaiden tarkastus kuuluu Kela-korvattaviin hoitoihin. Enintään 70 euroa maksavasta toimenpiteestä hoidettava voi saada 15,50 euron suuruisen korvaustaksan. Sulkeissa oleva hinta listassa ilmoittaa hammastarkastuksen hinnan Kela-korvauksen jälkeen.

  • Oral 69 € (53,50 €)
  • HammasOskari 69 € (53,50 €)
  • Coronaria 64 € (48,50 €)
  • Mehiläinen 69 € (53,50 €)
  • Terveystalo 68 € (52,50 €)
  • Attendo 69 € (53,50 €)
  • Helsingin kaupunki 15,00 € (ei Kela-korvausta)
  • Turun kaupunki 18,90 € (ei Kela-korvausta)

Tutkitaan seuraavaksi mitä hammastarkastus voisi maksaa kokonaisuudessaan käytännön esimerkin kautta.

Hammastarkastuksen hinta Vantaan HammasOskari-hammaslääkäriasemalla voi muodostua esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Potilas maksaa hampaiden tarkastuksesta 53,50 € kelakorvauksen jälkeen. Hammaslääkäri joutuu ottamaan potilaan hampaista röntgenkuvan, joka maksaa Kela-korvauksen jälkeen potilaalle 39,90 €. Lopuksi potilas joutuu vielä maksamaan 15,90 € suuruisen klinikkamaksun. Tässä tapauksessa hampaiden tarkastus maksaisi potilaalle kokonaisuudessaan 108,90 euroa.

Harvinaisemmat suun tutkimukset

Suppea tutkimus. Kun hammastarkastukseen hakeudutaan yksittäisen vaivan vuoksi ja hammaslääkäri tutkii suuta vain osittain, tällöin toimenpide on nimeltään suun suppea tutkimus. Tällaisen suppean hammastarkastuksen hinta on tavallisesti noin 40 – 70 prosenttia perustutkimuksesta.

Erikoisalakohtainen tutkimus. Mikäli potilaalla on laajempaa osaamista ja tutkimista vaativa suun vaiva kuten esimerkiksi pitkälle edennyt iensairaus, hän saattaa tarvita erikoishammaslääkärin suorittaman suun tarkastuksen. Tällaisen hinta on kunnallisessa hammashoidossa samaa suuruusluokkaa kuin perustutkimuksen, mutta yksityisessä hammashoidossa hintataso on useammin noin kaksin- tai kolminkertainen perustutkimukseen nähden.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Sivusto käyttää evästeitä sivuston kehittämistä varten. Jatkamalla selaamista hyväksyt käyttöehdot.
Lue lisää
Jatka selailua