Hammasplakki ja sen puhdistus

Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mitä on plakki?

Plakki on suun bakteereista koostuvaa massaa, jota kerääntyy erityisesti hampaiden ienrajoille päivän aikana.

Plakin bakteerit käyttävät ravinnokseen ruoan hiilihydraatteja. Samalla ne tuottavat happoja, jotka vaurioittavat hampaiden pintaa aiheuttaen hitaasti hampaiden reikiintymistä. Ienrajassa plakki edistää ientulehduksen ja parodontiitin kehittymistä. Plakin kertyminen voi myös aiheuttaa hammasimplanttia ympäröivän kudoksen tulehdusta.

Terveessä suussa näkyvän plakin määrä on vähäinen. Plakin määrää lisäävät muun muassa runsas napostelu, sokeripitoinen ruoka, suun kuivuus ja puutteet suuhygieniassa.

Osa plakista myös kivettyy ajan saatossa hammaskiveksi. Hammaskivi aiheuttaa ikenien tulehtumista ja parodontiittia, minkä vuoksi sen poistaminen suuhygienistin luona esimerkiksi 1-2 vuoden välein on suositeltavaa.

Plakin poistaminen kotikonstein

Sähköhammasharja: Kotikonstein plakin ehkäisyyn kannattaa käyttää sähköhammasharjaa ja fluorihammastahnaa. Sähköhammasharja poistaa plakkia hampaista merkitsevästi tehokkaammin kuin perinteinen käsihammasharja. Harjatessa on tärkeää harjata huolellisesti takahampaiden sisä- ja ulkopinnat.

Hammasvälien puhdistus: Perinteisesti hammasvälit on puhdistettu hammaslangalla tai hammaslankaimella. Hammaslankaa on hyvä käyttää päivittäin, sillä se poistaa ruoantähteiden lisäksi myös plakkia.

Suuveden käyttö: Tärkein tapa pitää plakki poissa on poistaa se mekaanisesti esimerkiksi hammasharjalla ja hammasvälejä puhdistamalla. Tämän lisäksi plakin määrää voi tutkimusten mukaan hillitä myös antimikrobisella suuvedellä, jota käytetään silloin tällöin kuureina.

Kaupoissa myytävät suuvedet perustuvat pääsääntöisesti eteerisiin öljyihin. Niiden on todettu vähentävän plakin syntyä, ehkäisevän ientulehdusta ja ehkäisevän pahanhajuista hengitystä. Ne eivät kuivata suuta tai värjää hampaita. Suuvedet saattavat myös suojata aftoilta (Lahtinen&Ainamo 2009).

Ksylitolituotteiden käyttö: Ksylitolipurkan tai -pastillin säännöllinen käyttö aterian jälkeen lisää syljeneritystä. Syljen huuhteluvaikutus suussa vie ruoantähteitä ja bakteereita pois hampaiden pinnoilta estäen plakin muodostumista.

Hammaslääkäri ja suuhygienisti plakin poiston apuna

"Aikuisille tehty ammattimainen hampaiston puhdistus ja omahoidon ohjaus vähentävät bakteeripeitteitä hampaiden pinnoilla, ienverenvuotoa ja ikenien liikakasvua."

Parodontiitin Käypä hoito -suositus (2019)

Omahoidon ohjaus: Hammastarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri tai suun terveystarkastuksen yhteydessä suuhygienisti havaitsevat suussa olevat näkyvät plakit ja voivat tämän perusteella neuvoa potilasta, millä tekniikoilla ja välineillä hampaat saadaan jatkossa kotona puhdistettua tehokkaammin.

Ammattimainen hampaiston puhdistus: Suuhygienisti ja hammaslääkäri pystyvät puhdistamaan hampaiden pintoja plakista ja hammaskivestä muun muassa pastapuhdistuksella, ultraäänellä sekä käsi-instrumenteilla. Mikäli ikenet ovat suhteellisen terveet, 30-45 minuutissa saadaan suoritettua hyvä puhdistus. Toimenpide ennaltaehkäisee ikenien sairauksia ja onkin hyvä uusia ainakin kerran vuodessa tai kahdessa.

Paljonko suun puhdistus maksaa hammaslääkärillä tai suuhygienistillä?

Julkisessa hammashoidossa omahoidon ohjauksen, suun puhdistuksen ja hammaskiven poiston yleinen hintataso on matala. Halvimmillaan nämä toimenpiteet maksavat alle 20 euroa ja kalleimmillaankin yleensä noin 70 euroa sisältäen käyntimaksun. Hintatasoon vaikuttaa käynnin kesto, mikä taas riippuu suun terveydentasosta.

Yksityisillä hammaslääkäriasemilla vastaava hintataso on tavallisesti 50 – 160 euroa. Jotkut yksityisasemat myös markkinoivat tehopuhdistusta jossa tehdään hammaskiven poiston yhteydessä lisäksi hampaan värjäytymiä poistava soodapuhdistus.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: