Periosafe-testillä selvität sairastatko iensairautta

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mikä on Periosafe-testi?

Periosafe on suomalaista alkuperää oleva pikatesti, jolla voidaan mitata syljestä tai ientaskunesteestä ikenien tulehdusaktiivisuutta. Testi mittaa kudostuhoa hajottavan aMMP8-entsyymin pitoisuutta.

Periosafen käyttötarkoitus on antaa tavallisten hammaslääkärin testien rinnalla lisätietoa potilaan ikenien sen hetkisestä tilasta. Testiä hyödynnetään myös parodontiitin hoidon onnistumisen seuraamisessa.

Testin toteuttaminen

Periosafe-testin tavallisimmassa muodossa potilas purskuttelee pientä vesimäärää suussaan noin minuutin ajan ja sylkee sen takaisin kulhoon.

Tämä toimii näytteenä, jonka hammaslääkäri vie mittalaitteeseen aMMP8-pitoisuuden määritystä varten. Testin tulos valmistuu minuuteissa. Testi tehdään hammaslääkärikäynnin alussa ja on siis kestoltaan hyvin lyhyt.

Testi voidaan toteuttaa purskuttelun lisäksi myös siten, että näyte otetaan suoraan hampaan ientaskusta. Tätä testin muotoa sovelletaan silloin, kun halutaan tutkia ikenen ja hammasta ympäröivän leukaluun terveyttä yksittäisen hampaan kohdalla.

Testituloksen tulkinta

Positiivinen testitulos viittaa aktiiviseen parodontiittiin eli leukaluun käynnissä olevaan vaurioitumiseen tulehduksen vuoksi. Tässä tilanteessa on todennäköistä, että ikenien terveyttä täytyy edistää jatkohoidolla parodontiitin etenemisen ehkäisyksi.

Negatiivinen testitulos viittaa siihen, että ikenissä ja hampaita ympäröivässä leukaluussa ei todennäköisesti ole meneillään aktiivista kudostuhoon johtavaa tulehdusta.

Milloin Periosafe-testille on käyttöä?

Tavallisesti hammaslääkärin mittaamat ientaskut ja ikenien verenvuotoherkkyys antavat tavallisesti riittävästi tietoa potilaan ikenien terveydestä. Joissakin tilanteissa voi ilmetä kuitenkin tarvetta vielä tarkemmalle ienterveyden tilanteen seurannalle, ja tällöin Periosafe-testi voi osoittautua hyödylliseksi.

Yksi esimerkki Periosafe-testille sopivasta käyttötarkoituksesta on potilaalla oleva hoitoon heikosti vastaava iensairaus. Tällöin testin käyttö parodontologisen hoidon jälkeen voi antaa hyödyllistä lisätietoa siitä, onko ikenien tilanne rauhoittunut hoidon jälkeen.

Periosafe-testin hinta

Yksittäinen Periosafe-testi maksaa hammashoitokäynnin yhteydessä 30-40 euroa.

Yleisimmissä tapauksissa testi tehdään 1-2 kertaa hoitojakson aikana, mutta laajoissa parodontiiteissa testi saatetaan toistaa myös useamman kerran.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: