Hampaan paikkaus: hampaiden reikiintyminen ja paikkaus

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Johdanto

Hampaan paikkaus on yleisimpiä hammashoidon toimenpiteitä. Hammas paikataan silloin, kun siinä oleva reikä on edennyt niin pitkälle, että sitä ei enää voida pysäyttää hyvällä suuhygienialla.

Tällöin vaurioitunut hammaskudos pitää poistaa ja korvata täyteaineella eli paikalla. Paikkaamalla voidaan korjata reikien lisäksi myös hampaiden kulumia tai lohkeamia.

Hampaan paikkaamisessa voidaan käyttää täytteinä monenlaisia materiaaleja. Yleensä paikkana käytetään tavanomaista yhdistelmämuovia, lasi-ionomeeria tai harvenevissa määrin amalgaamia.

Joissakin tapauksissa täyte voidaan valmistaa ulkoisesti, toisin kuin tavallisessa potilaan suun sisällä muovailtavassa täytteessä. Nämä materiaalit ovat yleensä kestävämpiä ja materiaalina käytetään keramiaa tai kultaa.

Tavallisen paikkauksen kulku

Hampaiden paikkaus kestää tavallisesti 5-45 minuuttia riippuen hyvin paljon hampaan reiän laajuudesta. Tavallisessa paikkauksessa käydään seuraavat työvaiheet läpi:

1. Vaurioituneen hammaskudoksen poisto

Mikäli potilaan hammas on reikiintynyt, ensimmäiseksi poistetaan siitä vaurioitunut hammaskudos. Yleensä tähän käytetään apuna turbiini- tai mikromoottoriporaa sekä käsi-instrumentteja. Tämä vaihe tehdään usein puudutettuna, varsinkin jos reikä on syvä.

2. Matriisin laittaminen hampaan ympärille

Kun vaurioitunut hammaskudos on saatu poistettua, seuraavaksi hampaan ympärille asetetaan yleensä ohut metallinen muotti eli matriisi.

Matriisi on usein välttämätön, kun paikataan kahden hampaan välissä olevaa reikää. Muissa paikkauksissa ei välttämättä käytetä matriisia.

3. Hampaan pinnan käsittely

Hampaan pintaa käsitellään lyhyesti hapolla, joka edesauttaa sidosaineen kiinnittymistä hampaaseen. Tämän jälkeen hampaan pinnalle viedään valolla kovetettava sidosaine, joka mahdollistaa muovipaikan hyvän kiinnittymisen hampaaseen.

4. Paikka-aineen vienti hampaaseen

Hammaslääkäri vie hampaaseen hampaaseen pienissä erissä täyteainetta, joka on tavallisimmin yhdistelmämuovia.

Aina kun hampaalle on laitettu yksi erä täyteainetta, sitä kovetetaan noin 30 sekuntia kirkkaalla sinertävällä valolla.

5. Työn viimeistely

Kun paikka on tehty valmiiksi, sen muotoa vielä viimeistellään ja pintaa kiillotetaan hammasporalla ja kiillotuskärjillä.

Miten paljon hampaan paikkaus maksaa yksityisellä - hampaan paikkaus hinta

Hampaan paikkauksen hinta vaihtelee paljon. Hintaa määrittää kaikkein merkittävimmin sekä hampaan paikattavan alueen koko sekä se, tehdäänkö paikkaus kunnallisessa vai yksityisessä hammashoidossa.

Kunnallisessa terveydenhuollossa paikkauksen hinta on useimmiten 25-75 €. 

Yksityisen hammaslääkärin vastaanotolla on paikkauksen hinta on noin 75 € – 250 €. 

Halvempi hinta koskee niitä reikiä, jotka sijaitsevat vain yhdellä hampaan pinnalla. Korkeampi hinta koskee niitä reikiä, jotka ulottuvat hampaan eri pinnoille, ja joista täytyy niiden syvyyden vuoksi ottaa myös röntgenkuva.

Alla olevasta listasta voit nähdä hampaan pienen paikkauksen hinnan yksityisillä hammaslääkäriasemilla. Näihin hintoihin sisältyy Kela-korvaus. Hinnat on pyöristetty:

  • Oral 78 €
  • Mehiläinen 74 €
  • HammasOskari 79 €
  • Terveystalo 78 €
  • Tampereen kaupunki 19 €

Keskikokoiset hammaspaikat maksavat yleensä noin puolet enemmän (120 €) ja suurikokoiset paikat noin kaksinkertaisen hinnan (150 €).

Näihin hintoihin ei sisälly mahdollisia käyntimaksuja, puudutuksia tai röntgenkuvia. Yksityisessä hammashoidossa puudutuksen hinta on noin 25 euroa ja yhden hampaan röntgenkuvaus noin 40 euroa.

Nämä hinta-arviot koskevat yhdistelmämuovitäytettä, jota käytetään lähes kaikissa hampaan paikkauksissa. Harvoissa tilanteissa täyteaineena käytetään keramiaa ja kultaa, jolloin hinnat ovat samaa suuruusluokkaa kuin hammaskruunuissa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tuntuuko paikkaus epämukavalta?

Kun vaurioitunutta hammaskudosta poistetaan poralla, tähän voi liittyä useampia epämiellyttäviä tuntemuksia kuten melu, tärinä, vihlonta ja kipu. Lisäksi paikkauksen aikana voi toisinaan joutua makaamaan pää hieman alaspäin kallistuneessa asennossa ja pitämään suuta pitkän tovin ajan yhtäjaksoisesti auki.

Toiset potilaat kokevat nämä asiat vähäisiksi häiriötekijöiksi, varsinkin jos paikattava reikä on kooltaan pieni. Monesti kuitenkin kipu ja vihlonta poistetaan puudutuksella, jossa hampaan viereiseen kudokseen viedään puudutusneulalla hampaan väliaikaisesti kivuttomaksi tekevää puudutusainetta.

Hammashoitopelko on hyvin yleistä ja siitä kannattaa mainita hammaslääkärille. Hammashoidon ei ole tarkoitus olla epämukavaa ja moni suunterveyden ammattilainen pyrkii tukemaan potilasta toimenpiteisiin liittyvien epämukavuuksien kanssa.

Hammaslääkäri teki minulle väliaikaisen paikan - mitä tarkoittaa väliaikainen paikka?

Väliaikainen paikka tarkoittaa hampaaseen tehtyä paikkaa, joka tehdään tavallisesti lasi-ionomeerista tai IRM-materiaalista.

Väliaikainen paikka saadaan usein tehtyä suuhun parissa minuutissa, mutta se on hieman pehmeämpi eikä kestä purennan aikaansaamaa rasitusta pitkällä aikavälillä yhtä hyvin kuin tavallinen hammaspaikka. Tämän vuoksi se korvataan sopivassa vaiheessa varsinaisella yhdistelmämuovipaikalla.

Väliaikaista paikkaa käytetään erinäisistä syistä, esimerkiksi juurihoitokäyntien välissä sekä myös silloin, kun hampaassa on todella syvä reikä ja paikkaustoimenpide tehdään siksi kaksivaiheisena.

Apteekista saa hampaan paikka-ainetta, mitä se on?

Apteekeissa myydään Cavit-nimistä ainetta, jota voidaan asettaa esimerkiksi hammastikulla hampaalle, mikäli siitä irtoaa esimerkiksi vanha hammaspaikka tai hampaan pala.

Kyseessä on ensisijaisesti aine, jolla voi suojata hampaan murtunutta pintaa esimerkiksi jos se vihloo. Varsinaista hampaan paikkausta ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä itse kotiolosuhteissa.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: