Hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus

Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Hampaiden pinnoille kertyy päivittäin bakteerimassaa, eli plakkia, joka aiheuttaa suussa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. 

Hampaiden harjauksella saadaan vähennettyä tämän bakteerimassan määrää hampaiden pinnoilla. Lisäksi hammastahnan fluoridi-ioneilla on suotuisia vaikutuksia hammaskiilteen koostumukseen, mikä saa sen kestämään suun bakteerien aiheuttamia happohyökkäyksiä paremmin.

Näiden syiden vuoksi hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä, aamuin ja illoin on suun omahoidon perusta. Säännöllinen hampaiden harjaus vähentää kivettyneen plakin eli hammaskiven muodostumisen määrää

Hampaiden harjaaminen

Hampaat tulee puhdistaa huolellisesti harjaamalla kaksi kertaa päivässä noin kahden minuutin ajan kerralla ja on erittäin tärkeää, että jokainen hammas ja hampaan pinta tulee puhdistetuksi. Hampaiden reikiintyminen ei aina johdu liian harvasta harjaamisesta vaan myös siitä, että jokin hammas ei tule tarpeeksi tarkasti puhdistetuksi.

Jotta plakki saadaan parhaiten irtoamaan, tulee hampaat harjata edestakaisilla nykäyksittäisillä liikkeillä, tai käyttää sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa käytettäessä harjaa ei nytkytetä edestakaisin, vaan annetaan koneen tehdä työ ja jokainen hammas käsitellään erikseen. Monet sähköhammasharjat antavat myös merkkiääniä riittävän harjausajan saavuttamisen helpottamiseksi.

Hampaille harjausta voi tehdä vaikka kolmekin kertaa päivässä. On kuitenkin yksi tilanne, jossa harjausta ei kannata heti tehdä. Hampaan harjaus ei ole suositeltavaa heti happamien ruokien tai juomien, kuten appelsiinimehun, nauttimisen jälkeen. Tällöin kannattaa odottaa vaikka vartin ajan tai nauttia purkka ennen kuin harjaa hampaat.

Hammasvälien puhdistus

Hammasharja ei yllä hampaiden väleihin. Plakkia ja ruuantähteitä kertyy säännöllisesti hammasväleihin, ja jos niitä ei puhdisteta säännöllisesti, niihin jäävät bakteerit aiheuttavat hampaiden reikiä ja ikenen tulehtumista.

Hammasvälien puhdistukseen on tarjolla useita erilaisia välineitä kuten hammaslanka, hammaslankaimet, harjatikut sekä eri kokoiset hammasväliharjat. Hammasvälien puhdistus kannattaa tehdä kerran päivässä.

Erittäin ahtaiden hammasvälien puhdistukseen paras on hammaslankain, kätevä väline jolla langan vieminen hampaan väleihin on helpompaa. Lanka viedään hammasväliin ja sitä kuljetetaan molempien hampaiden sivupintojen myötäisesti plakkia irrottaen. Hammaslankoja on saatavilla eri paksuisina, vahvuisina ja eri materiaaleista. 

Hammasväliharjat muistuttavat pieniä pulloharjoja ja niitäkin on saatavilla useita eri kokoja. Väliharjoja käytetään usein erityisesti iensairauksien hoidossa.

Suunterveyden ammattilaiset ovat apuna

Monilla ihmisillä on suussa sellaisia kohtia, joihin hyvistä suunhoitotottumuksista huolimatta jää plakkia. Näihin kohtiin saattaa kehittyä heikon puhdistumisen vuoksi ientulehdus tai hammasreikiä. Usein reiät ja ientulehdus voidaan pysäyttää, mikäli kyseisen kohdan puhdistus saadaan hyvälle mallille esimerkiksi 

Hammastarkastusten ja suun terveystarkastusten yhteydessä hammaslääkärit ja suuhygienistit pystyvät usein antamaan vinkkejä hampaiden tarkempaan puhdistukseen ja eri puhdistusvälineiden käyttöön.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä:
Sivusto käyttää evästeitä sivuston kehittämistä varten. Jatkamalla selaamista hyväksyt käyttöehdot.
Lue lisää
Jatka selailua