Näin pidät hampaistosi puhtaana

Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mitä aikuiset voivat tehdä hyvän suun terveyden ylläpitämiseksi?

Aikuisten tehokas suunhoito onnistuu helposti rutiineilla, jotka tulee muistaa huolimatta iästä. Suunhoito vanhuksilla on huomattavasti helpompaa, jos muistaa noudattaa seuraavia vinkkejä viimeistään aikuisiästä alkaen. 

Harjaa hampaasi sekä aamulla että illalla

Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä yhdistyy pienempään ien- ja hammassairauksien riskiin kuin hampaiden harjaaminen vain kerran päivässä.

Aamulla hampaat voi pestä joko ennen aamupalaa tai sen jälkeen, mutta on hyvä, mikäli juuri ennen harjausta hampaita ei ole altistettu happamille ruoille ja juomille kuten esimerkiksi hedelmämehuille.

Harjaa huolellisesti

Pelkkä muutama harjaus ei riitä, vaan jokainen hammas tulisi harjata mahdollisimman monesta kohdastaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että harjauksen tulisi olla voimallista. Liian voimakas harjaaminen voi aiheuttaa hampaisiin kulumavaurioita (abraasio) ja vahingoittaa myös ikeniä, jolloin ien saattaa vetäytyä.

Puhdista hampaiden välit

Hampaiden reiät ja iensairaudet kehittyvät usein kahden hampaan välisiin kohtiin.

Näitä kohtia on vaikeaa puhdistaa hammasharjalla. Sen sijaan hammaslanka, harjatikut ja hammasväliharjat auttavat puhdistaa kahden hampaan välisen alueen. Osta kaupasta tai apteekista näitä erilaisia välineitä hammasvälien puhdistukseen ja kokeile, millä saat plakin parhaiten puhdistettua tältä alueelta.

Älä unohda kieltäsi

Kielen pinnalle voi kerääntyä valkoista katetta, joka on bakteeripeitettä. Tämä hampaissakin esiintyvä bakteeripeite aiheuttaa usein pahanhajuisen hengityksen. Siksi kielen puhdistaminen on tärkeää hammasharjalla. Puhdistus tapahtuu vetämällä vedessä kastettua hammasharjaa nielusta kielen kärkeä kohti.  

Juo enemmän vettä

Ikäihmisen suunhoito voi tehostua yksinkertaisella tavalla. Kuivasta suusta kärsivän ikääntyneen tulisi juoda enemmän vettä. Janojuomana tulisi myös käyttää vettä ja välttää sokeria sekä happamia juomia. 

Milloin mennä hammaslääkäriin

Hammaslääkärin hammastarkastuksia suositellaan tehtäväksi tavallisesti noin 2 vuoden välein, ja korkean reikiintymisriskin potilailla vuoden välein.

Hammaslääkärille on tärkeää mennä viimeistään silloin, jos potilaalla on hammassärkyä, turvotusta tai suun limakalvomuutoksia jotka eivät katoa parissa viikossa. Säännöllisesti, edellä mainituilla vinkeillä tehostettu suunhoito ehkäisee monia hampaistossa esiintyviä ongelmia.

Näiltä sivuilta löydät Etsi klinikka -palvelun avulla parhaat lähelläsi olevat klinikat, jossa voidaan tarkistaa joko sinun tai lähiomaistesi suun terveys, antaa tarkempia vinkkejä omahoitoon sekä tehdä tarvittaessa tarvittavat toimenpiteet suun terveyden parantamiseksi.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Hammashoitopalvelut lähelläsi

Alla näet vastaanotot paremmuusjärjestyksessä lähelläsi. Klikkaamalla tulosta pääset näkemään lisätietoja vastaanotosta

Hammaslääkäripäivystys Helsinki

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: