Lohjennut hammas – Syyt, korjaaminen, hinta

Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Hammas lohjennut - kun vähiten sitä odotat

Johdanto

Ruokaa syödessäsi huomaat jonkin pienen murun suussa. Epäilet sen olevan kivi, mutta pian huomaatkiin sen olevan pala omaa hammastasi. Hammas on lohjennut? Hampaan uloin kerros (kiille) kestää paljon kaikkea rasitusta, ja se onkin kehon kovinta kudosta, mutta sekään ei kestä ihan kaikkea.

Lohjennut hammas voi olla seurausta iskusta tai kolahduksesta hampaiden alueille, jonkin kovan asian puremisen seurauksena tapahtunut hampaan lohkeaminen. Toisinaan jos hammas on jo valmiiksi reikiintynyt tai laajalti paikattu, voi se lohjeta herkemmin.

Vaikka hammas onkin lohjennut ei ole silti mitään syytä paniikkiin.

Lohjennut hammas - Miksi hammas lohkeaa?

Hampaan lohkeamiselle on useita syitä. Erittäin suuret voimat kuormittavat hammasta, ja ihminen puree jopa miljoona kertaa vuodessa hampaitaan yhteen. Ei siis ole ihme, että jossain välissä hampaasta kuuluu rasahdus, ja hammas lohkeaa. Tai laaja paikka irtoaa.

Kuva 1. Useita kolmen pinnan paikkoja

Käypähoito ei suosittele tekemään yli kolmen pinnan muovitäytteitä. Kuvassa (kuva 1.) on sinisellä merkitty kolmen pinnan muovitäyte, joka yltää etupinnalle, purupinnalle ja takapinnalle. Myös viereinen violetillä merkitty amalgaami on kolmen pinnan paikka. Vihreällä on  alempana myös kolmen pinnan paikka, joka yltää niin purupinnalle, takapinnalle kuin myös huulen puoleiselle pinnalle. Toisaalta samassa hampaassa on lisäksi myös toinen yhden pinnan muovitäyte lisäksi. Yhteensä kyseisen hampaan paikat peittävät neljä pintaa, minkä vuoksi ennuste hampaan paikkojen kestävyydelle on madaltunut.

Kuva 2. Viiden pinan muovitäyte

Kuvassa (kuva 2.) on hammas, jossa kaksi erillistä muovitäytettä. Muovi peittää yhteensä kaikki hampaan viisi pintaa. 1. purupinta, 2. etupinta, 3. posken puoleinen pinta, 4. takapinta ja 5. suulaen puoleinen pinta.

Kuva 3. Liian laajasti paikattu hammas

Kuvan hampaassa on ollut amalgaamitäyte. Vuosien mittaan oma hammas on kulunut nopeammin kuin amalgaamipaikka. Paine on kohdistunut amalgaamille, ja hampaaseen on syntynyt halkeamalinjoja (mikrofraktuura) 2., 3. Oma hammas lohjennut kielen puoleiselta pinnalta, ja se on korjattu yhdistelmämuovilla (1.). Hammas saattaa kestää vielä hetken, mutta oletettavasti halkeamalinjat syventyvät, ja hammas lohkeaa uudelleen. Muovipaikkaus siirtää ongelmaa myöhemmäksi, mutta ei ole tälläiseen tilanteeseen pysyvä ratkaisu.

Kuva 4. Amalgaamilla paikatuissa hampaissa useampi halkeamalinja. Hammas tulee lohkeamaan murtumalinjoja pitkin.
Kuva 5. 1. Hampaassa iso kolmen pinnan paikka. 2. Hammas paikattu ajan kuluessa useasti. Hammas on jo niin laajalti paikattu ettei sitä voi enää kruunuttaa myöhemmin.
Kuva 6. Hampaassa useampi halkeamalinja (mikrofraktuura) 1.-3. Puuttuvan poskihampaan vuoksi taempi poskihammas on kovassa rasituksessa. Kohdassa 4. hammas on paikattu liian laajalti. Muovi on kulunut pois ja metallinen juurikanavanasta on paljastunut näkyviin.
Kuva 7. Hampaassa amalgaamitäytteestä lähtenyt halkeamalinja 1.,3.,4. Lisäksi kohdassa 2. on iso reikä, josta on seurannut hampaan lohkeaminen.

Liian isoja paikkoja?

Kuva 8. Kuvassa hampaiden erilliset paikat ovat merkittynä sinisellä ja punaisella.

Kuvan 8. hampaissa amalgaamipaikkojen vierestä lohjennut hampaan osa on korjattu yhdistelmämuovilla. Suomalaisen hammashoidon helmasynti on lohkeamien paikkaaminen uusilla, liian laajoilla muovipaikoilla.  Pieniä lohkeamia korjataan päivystyskäynneillä, ja ongelmaa siirretään myöhemmäksi. Kokonaissuunnitelman tekeminen unohtuu, tai potilas ei ole sitoutunut pitkäaikaisiin ja laadukkaampiin ratkaisuihin. Olisi aina mielekästä tehdä suunnitelma hampaistolle hammastarkastuksen yhteydessä, siten että on mietitty jo valmiiksi mistä materiaalista ja millä menetelmällä hammas tullaan korjaamaan kun se lohkeaa. Ihannetilanteessa esimerkiksi keraamisia täytteitä tehtäisiin jo sellaisissa tilanteissa kun hammaskudosta on vielä riittävästi jäljellä.

Kuva 9. Lohjennut hammas juureen asti ja oma hammas lohjennut paikan vierestä

Kuvassa 9. Hampaita on paikattu liian laajalti. Isot yhdistelmämuovitäytteet eivät ole kestäneet kohdassa 1. ja kumpikin hammas on lohjennut juureen asti. Koska hammaskudosta on  niin vähänlaisesti ienrajan yläpuolella, joudutaan molemmat kohdan 1. juuret poistamaan. Kohdan 2. hammas on liian laajalti paikattu yhdistelmämuovilla. Oma hammas on lohjennut suulaen puolelta. Hammas saadaan vielä pelastettua hyvällä ennusteella, mikäli hampaaseen tehdään keraaminen kruunu.

Kuva 10. Hammas lohjennut juureen asti (2) myös toisessa hampaassa (1.) hammas on lohjennut juureen asti.

Taempi hammas kuvassa 10. joudutaan poistamaan, mutta kohdan 1. hammas saadaan vielä pelastettua. Toisaalta lohkeama on lähelle ienrajaa, joten keraamisen täytteen ennuste on madaltunut. Ihannetilanteessa hammas olisi paikattu jo aiemmin keraamisella täytteellä.

Kuva 11. Vajaassa hampaistossa olevat muovitäytteet eivät ole kestäneet purennassa.

Kun ihmiseltä puuttuu hampaita, joutuu jäljellä olevat hampaat kovemmalle rasitukselle. Kohdassa (1.) viisaudenhammas on reikiintynyt., kohdassa (2.) on jäljellä omaa hammaskudosta, mutta verrattain vähänlaisesti, hampaaseen on tehty laajaa muovipaikka (3.), hammaskudosta on kuitenkin ollut liian ohuesti posken puolella, ja tämän vuoksi hammas on lohjennut juureen asti (4.). Kohdassa 5. hampaaseen on tehty laaja muovitäyte, etenkin kun potilaalta puuttuu useampi hammas. Oma hammas ei ole kestänyt purennassa, joten se on lohjennut posken puoleiselta reuntalta (6.).

Kuva 12. Lyhentynyt hammaskaari, useita hampaiden lohkeamia.

Potilaan jäännöshampaisto on lohkeillut (kuva 12.). Koska poskihampaat puuttuvat täysin, joutuu jäännöshampaisto kovemmalle rasitukselle. Kohdassa 1. hammasta on paikattu aina siihen asti kunnes se ei enää ole kestänyt, koska poskihampaat puuttuvat on alaleuka työntynyt eteenpäin ja hampaat kuormittuvat purennassa kärkien osalta. Tätä ei hampaat oikein meinaa kestää. Hammasluu on paljaana (eroosiokuopat hampaiden kärjissä), lisäksi kohdassa 2. hammas on lohjennut, ja myöhemmin reikiintynyt, kohdassa 3. muovipaikka ei ole kestänyt purennassa. Kohdassa 4. hampaaseen on tehty iso muovitäyte. Etupinnalle on jäänyt kohtalaisen kokoinen paikkaylimäärä, myös muilta osin näin ison paikan ennuste kyseisessä purennassa on huonoennusteinen.

Kuva 13. Poskihammas on laajalti lohjennut

Kuvassa 13. hammas on lohjennut laajalti. Hammas on kovassa purennassa, sillä hampaan etupuolelta on menetetty ensimmäinen poskihammas. Hammas on lohjennut, muttta siinä on jäljellä vielä erillinen muovipaikka (ympyröity vihreällä). Lisäksi hammas on reikiintynyt etupinnalta ja purupinnalta. Tässä hampaassa on kuitenkin omaa hammaskudosta ienrajan yläpuolella vielä sen verran, että se saadaan säilytettyä keraamisella kruunulla. 

Hammas lohjennut - mitä voidaan tehdä?

Kuva 14. Omaa hammasta lohjennut murtumalinjaa pitkin amalgaamitäytteen vierestä. Hammas voidaan suojata väliaikaisesti yhdistelmämuovitäytteellä, mutta pitkällä aikavälillä hampaaseen suositellan keraamista täytettä.
Kuva 15. Kuvassa tyypillinen lohkeama. Hammas lohjennut amalgaamipaikan vierestä. Hammas korjattavissa hyvällä ennusteella, mikäli käytetään keraamista täytettä.

Kun hammas on lohjennut, kannattaa käydä hammaslääkärissä mahdollisimman nopealla aikataululla. Jos kyseessä on iso lohkeama, voidaan hammas suojata aluksi yhdistelmämuovipaikalla. Toisinaan hammas on lohjennut hammasytimeen asti, jolloin hammas täytyy juurihoitaa ensin, ennen kuin hammas voidaan paikata pysyvästi.

Kuva 16. Poski- ja välihampaita on lohjennut. Laajalti paikatut hampaat eivät ole kestäneet purennassa. Hampaita on paikattu vuosien mittaan isommin ja isommin. Ennuste paikatuille hampaille on heikentynyt jokaisella paikkauskerralla. Lopulta yksi hammas lohjennut ienrajaan asti. Sen jälkeen purentavoimat jakautunut vahvemmin muille hampaille, jolloin muut laajalti paikatut hampaat eivät ole kestäneet purentavoimia ja ovat lohjenneet. Ienrajalle lohjenneet hampaat joudutaan poistamaan.

On mielekästä, että hammastarkastuksen yhteydessä mietittäisiin jo suunnitelma hampaistolle pitkällä aikavälillä. Tällöin voidaan välttyä epämielyttäviltä hampaiden lohkeamilta väärään aikaan. Isot ja huonoennusteiset muovitäytteet saadaan jo mahdollisesti tehtyä keramiasta ennen kuin hammas lohkeaa.

Vaihtoehdot kun hammas lohjennut

Kuva 17.

Jos hampaassa ei ole suuremaa kipua, ja hammas on lohjennut vain vähänlaisesti voidaan hammas suojata yhdistelmämuovilla kuten ylläolevassa kuvassa (kohta 3.). Pienessä lohkeamassa (alle kolme pintaa), voidaan tämä jättää pysyväksi rakenteeksi. Jos hampaassa on kuitenkin isompi lohkeama (kolme pintaa tai enemmän) kuten (kuva 17., kohta 1.) laajalti paikatussa hampaassa, etureuna. Voidaan hammas korjata keraamisella täytteellä kuten ensimmäisen poskihampaan osalta on tehty (kohta 2.).

hammaskruunu
18. Keraamisia etualueen kruunuja
Kuva 19. Keraamiset täytteet ennen ja jälkeen

Kuvassa 19. Kahden välihampaan laajat paikat vaihdettiin keraamisiin täytteisiin, jotta hampaille saataisiin mahdollisimman hyvä pitkäaikaisennuste. Hampaiden korjauksista keraamisilla täytteillä löytyy video alta:

Lisää keraamisista täytteistä löydät täältä (Artikkeli ja video aiheesta)

tai täältä (HammasOskari Oy:n artikkeli)

Lähimmät päivystävät hammaslääkärit löydät täältä: hammastieto.fi/päivystys

Kruunuja keraamisia täytteitä tekevät hammaslääkärit löytyy osoitteesta: hammastieto.fi/protetiikka

Usein kysytyt kysymykset: Mitä tehdä kun hammas lohjennut?

Alta löytyy yleisiä kysymyksiä ja vastauksia tilanteeseen, jossa hammas on lohjennut

Kysymykset Vastaus
1. Lohjennut hammas syöminen?
Jos hammas on lohjennut vain vähän
voi hampaalla mahdollisesti syödä normaalisti.
On kuitenkin suositeltavaa suojata
hammas mahdollisimman pian
pysyvällä paikalla.
2. Lohjennut hammas ja kipu?
Jos osa hampaasta heiluu voi kipu
olla peräisin ikenestä. Myös halkeamalinja hammasluuhun asti tai
lohkeaman vuoksi paljastunut hammasluu voi aiheuttaa kipua. Toisinaan lohkeama voi myös yltää hammasytimeen asti.
Kaikissa näissä tapauksissa suositellaan käyntiä hammaslääkärissä
mahdollisimman pian.
3. Lohjennut juurihoidettu hammas?
Jos hammas on juurihoidettu ja se lohkeaa, voi tilanne olla kivuton.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tilanne olsi täysin ongelmaton, sillä juuritäytteiden kontaminoituminen syljellä
voi aiheuttaa juurentäytteen uudelleen infektoitumisen.
Juurihoidetusta hampaastao on aina porattu verrattain
paljon omaa hammaskudosta, jonka vuoksi hammas lohkeaa herkemmin.
4. Lohjennut hammas ei kipua?
Jos hammas lohkeaa eikä siihen liity kipua, voi kyseessä olla juurihoidettu hammas tai lohkeama vain on niin pieni ettei hammasluuta ole paljaana.
5. Lohjennut hammas vihloo
Kun lohjennut hammas vihloo on usein kyse siitä, että hammasluu on paljaana.

Lohjennut hammas ensiapu

Kun hammas lohkeaa on hyvä päästä hammaslääkärin pakeille mahdollisimman pian. Hammaslääkäri antaa ensiavun, ja kertoo hoitovaihtoehdoista. Voit kuitenkin suojata lohjenneen hampaan väliaikaisella paikka-aineella lohjenneen hampaan ensiapuna. Alla on video väliaikaisen paikan laittamiseen hampaaseen.

Hampaan lohkeaminen - korjauksen hinta yksityisellä sektorilla

Toimenpide Hintahaarukka
1. Lohkeama kiilteessä (pinta) tai hammasluuhun asti.
120 - 300€.
Korjaus muovilla.
2. Lohkeama useampi pinta, lohkeama hammasluuhun
150 - 700€. Hinta riippuu materiaalista. Todennäköisesti paikkaus muovilla tai keramialla. Ei kuitenkaan koko hampaan kruunutus.
3. Lohjennut hammas, useampi pinta. Lisäksi purenta-arkuutta tai muuta särkyä.
500 - 1400€. Hampaan juurihoito sekä
laaja paikkaaminen tai kruunuttaminen. Lisäksi useampi röntgenkuva, puudutus jne.
4. Hammas lohjennut ienrajaan asti.
150 - 2900€. Hampaan poistaminen (90-200€),
myöhemmin mahdollinen hampaan korvaaminen implantilla 2300-2700€.

Yhteenveto

Kun hammas on lohjennut, kannattaa kaikissa tilanteissa hakeutua mahdollisimman nopeasti hammaslääkäriin. Myös tilanteissa, joissa hampaaseen ei edes vielä satu. Hampaan lohkeaman koon ja sijainnin suhteen kannattaa miettiä millä materiaalilla lohkeama korjataan.  

Löydät päivystävät hammaslääkärit oheisesta linkistä:

hammastieto.fi/päivystys

Kirjoittaja:
1
Ville-Pekka Paalasmaa on hammaslääkäri sekä HammasOskari Oy:n osakas. Hammastieto.fi/HammasOskari
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: