CEREC-kruunu

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mikä on CEREC?

CEREC on nykyaikainen menetelmä hammaskruunujen ja laajempien hammaspaikkojen valmistukseen. Menetelmässä luodaan ensin suukameralla 3D-malli potilaan suusta, minkä jälkeen kruunu suunnitellaan digitaalisesti tietokoneella ja valmistetaan jyrsinlaitteella.

CEREC-tekniikan merkittävin etu on se, että sen avulla hammaskruunuja voidaan valmistaa hyvin nopealla aikataululla, jopa yhden potilaskäynnin aikana. Lopputuloksena on kaunis hampaanvärinen kruunu, joka ei erotu muista hampaista. 

Miksi hammaskruunuja tehdään?

Hammaskruunut ja muut suun ulkopuolella valmistetut hammastäytteet (onlay, inlay) ovat tarpeellisia useissa sellaisissa tilanteissa, kun potilaalla havaitaan tarve korjata reikiintyneitä, juurihoidettuja tai kuluneita hampaita.

Tavallisiin potilaan suussa valmistettaviin yhdistelmämuovipaikkoihin liittyy erinäisiä kestävyyteen ja estetiikkaan liittyviä rajoitteita, joiden vuoksi ne eivät kaikissa tapauksissa tuottaisi tyydyttävää hoitotulosta. Näissä tapauksissa hampaan kruunuttaminen voi osoittautua hoidollisesti mielekkäämmäksi vaihtoehdoksi kuin tavallinen hampaan yhdistelmämuovipaikka.

Esimerkkinä tästä ovat juurihoidetut hampaat. Mikäli juurihoidetussa hampaassa on menetetty esimerkiksi reikiintymisen vuoksi omaa hammaskudosta ainakin kolmelta pinnalta, tällöin hampaan kruunuttaminen näyttää tutkimusten mukaan pidentävän hampaan elinikää.

Hammaskruunun valmistus (CEREC)

1. Hampaan hionta

Ennen kuin hampaaseen voidaan valmistaa hammaskruunu, täytyy hampaaseen tehdä niin kutsuttu kruunuhionta.

Kruunuhionnassa hampaan kruunu hiotaan pilarimaiseen muotoon, joka takaa riittävän tilan ja istuvuuden pilarin päälle kiinnitettävälle hammaskruunulle. Hionnassa pyritään aina säästämään potilaan hammaskudosta, ja monien hampaiden kohdalla vähäinenkin hionta voi olla riittävää.

2. Hampaiston kuvaaminen (intraoraalikameralla)

Välittömästi kruunuhionnan jälkeen potilaan hampaisto kuvataan suuhun kuljetettavalla erikoiskameralla. Potilaan hampaistosta saadaan luotua näin kolmiulotteinen 3D-malli, johon voidaan tietokoneella suunnitella tuleva hammaskruunu.

Yleensä tämän kuvaamisvaiheen jälkeen potilas vapautuu 45-120 minuutin ajaksi, jolloin suoritetaan kruunun valmistus.

3. Kruunun valmistaminen

Kun potilaan hampaistosta on luotu tietokoneella 3D-malli, hammaslääkäri tai hammasteknikko suunnittelee seuraavaksi tietokonetta käyttäen tulevan hammaskruunun (kruunun muoto, materiaali ja väri). Tämän jälkeen kruunusuunnitelma lähetetään jyrsinlaitteelle, joka valmistaa pienestä blokiksi kutsutusta keraamisesta palikasta varsinaisen hammaskruunun.

Kruunun valmistuttua jyrsimestä tullut kruunu vielä maalataan ja laitetaan lyhyeksi aikaa kiiltopolttouuniin valmistumaan.

4. Kruunun asettaminen suuhun

Valmiin kruunun kiinnitystä potilaan hammaspilariin kutsutaan sementoinniksi. Siinä hammaskruunu kiinnitetään kemiallisen sidoksen aikaansaavalla kiinnitysmateriaalilla (yhdistelmämuovisementti) hampaaseen kiinni. Lopuksi tarkistetaan kruunun istuvuus, poistetaan sementtiylimäärät ja tarkistetaan purenta kruunutetun hampaan kanssa. Käynnin kokonaiskesto on tavallisesti lyhyt.

Miltä CEREC-kruunu tuntuu suussa?

Kruunutettu hammas ei eroa kotikäytössä tavallisesta omasta hampaasta juurikaan muuten kuin materiaaliltaan. Hampaiden puhdistus tapahtuu täysin samalla tavalla kuin tavallisestikin – hammasharjaa sekä hammaslankaa tai harjatikkua käyttäen.

Hammaspaikka vaiko CEREC-kruunu?

Usein kysytään myös muovipaikan mahdollisuudesta ja punnitaan kumpi on parempi vaihtoehto. Miksi siis valita CEREC-kruunu muovipaikan sijaan? 

CEREC-menetelmässä käytettävät keraamiset materiaalit ovat huomattavasti kestävämpiä ja esteettisiltä ominaisuuksiltaan laadukkampia kuin tavalliset hammaspaikoissa käytettävät yhdistelmämuovit. Kruunu myös ympäröi hammasta kauttaaltaan tasapainottaen purentarasitusta ja vähentäen murtumariskiä.

Esimerkiksi lohkeilevien tai juurihoidettujen hampaiden kannalta hampaan kruunuttaminen voi olla hampaan eliniän lisäämiseksi kannattava ratkaisu.

CEREC-kruunun hinta

CEREC-kruunun hinta yksityisillä hammaslääkäriasemilla on yleensä 600 euron tasolla, kun taas perinteinen hammaslaboratorion valmistama kruunu maksaa tavanomaisesti noin 800 euroa.

Hinta vaihtelee jonkin verran hammashoitolan sekä käytettävien materiaalien mukaan. Hinta voi nousta, mikäli kruunutus edellyttää tapauskohtaisia lisätoimenpiteitä kuten esimerkiksi juurikanavanastan käyttöä.

Kruunun hinta voi tuntua suurelta, mutta monissa tapauksissa kruunuttaminen voi myös pelastaa hampaan paikkauskierteeltä tai lohkeamiselta, pidentäen hampaan elinikää.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: