Hammaskruunu

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mikä on hammaskruunu?

Käyntien kestot ovat vaihtelevat useimmiten 15-60 minuutin välillä.

Hampaan kruunuhionnan ja jäljennöksen tekeminen on tavallisesti aikaa vievin vaihe. Kruunun asettaminen hampaaseen on puolestaan verrattain nopea toimenpide.

Hammaskruunulla tarkoitetaan tavallisimmin hampaan ympärille liitettävää rakennetta, jolla voidaan korjata pitkälle reikiintynyt tai muulla tavalla kulunut hammas kestäväksi ja alkuperäiseen ulkomuotoonsa.

Hammaskruunu on tavallista hammaspaikkaa kestävämpi ja esteettisempi rakenne. Se on materiaaliltaan tavallisimmin keramiaa, metallokeramiaa tai kultaa.

Perinteisesti hammaslääkäri tekee hammaskruunun valmistuksessa tarvittavan potilastyön, mutta itse hammaskruunun valmistuksen yleensä toteuttaa erillinen hammaslaboratoriossa työskentelevä hammaskruunuihin erikoistunut hammasteknikko.

Nykyisin tavallisen hammaskruunun tekotavan rinnalla on yhä laajemmassa käytössä myös digitaalinen CEREC-menetelmä, jonka avulla myös hammaslääkäri itse voi valmistaa digitaalisten työkalujen ja jyrsinlaitteen avulla hammaskruunun nopealla aikataululla.

Paljonko hammaskruunu maksaa?

Hammaskruunun hinta koostuu kahdesta eri osasta. Ensimmäinen osa käsittää hammaslääkärin tekemät toimenpiteet. Toinen osa käsittää kruunun valmistuskulut hammaslaboratoriossa. Nämä laskutetaan yleensä erikseen.

Yksityisessä hammashoidossa hammaskruunun kokonaishinta on tavallisesti 500-1000 euron hintahaarukassa. Kunnallisessa hammashoidossa kruunun hinta on tavallisimmin 400-800 euroa.

Kruunun hintaan vaikuttaa muun muassa kruunun materiaali ja korjattavien pintojen lukumäärä. Esimerkiksi suurikokoisen takahampaan kultakruunu on usein hieman kalliimpi kuin pienikokoisen välihampaan keraaminen kruunu. Toisaalta esteettisesti vaativat työt ovat kalliimpia.

Tietyissä tapauksissa kruunutettavan hampaan ollessa huomattavan kulunut kruunu joudutaan liittämään hampaaseen juurikanavaupotuksella. Tällöin kruunulle voi tulla 200-500 euroa lisähintaa.

Tässä kirjoituksessa ei käsitellä implanttikruunun hintoja. Lue lisää hammasimplanteista paikannuspalvelumme tietoartikkelista.

Milloin tarvitsen hammaskruunun?

Tavallisesti kun hammas vaurioituu esimerkiksi reikiintymisen tai lohkeaman vuoksi, se voidaan paikata tavallisella hammaspaikalla, jonka hammaslääkäri valmistaa suoraan potilaan suuhun.

On kuitenkin tilanteita, joissa tavallinen hammaspaikka ei tuota hyvää lopputulosta niin ennusteen kuin estetiikan vuoksi, vaan hampaan puuttuva tai vaurioitunut osa on hyödyllisintä korvata keraamisella täytteellä tai hammaskruunulla.

Juurihoidettu hammas. Hammaskruunu pidentää tutkitusti hampaan elinikää, mikäli hammas on jouduttu juurihoitamaan ja vähintään kolme hampaan pintaa on vaurioitunut.

Hammaskiilteen puuttuminen. Tavalliset hampaan paikka-aineet kiinnittyvät hyvin hammaskiilteeseen mutta heikosti sen alla olevaan hammasluuhun. Mikäli hammaskiille on menetetty esimerkiksi hampaan eroosion vuoksi, tavallinen paikka kiinnittyy hampaaseen huonosti ja kruunutus voi olla moninkertaisesti kestävämpi ratkaisu.

Esteettiset syyt. Hammaskruunu on muodoltaan ja väriominaisuuksiltaan lähes poikkeuksetta parempi kuin tavalliset hammaspaikat. Tämän vuoksi monet potilaat haluavat kruunun etenkin hymyalueella näkyviin etuhampaisiin.

Kuinka nopeasti voin saada hammaskruunun?

Hammaskruunun tekeminen suuhun vaatii potilaalta tavallisesti kaksi tai kolme käyntiä hammaslääkärissä sekä kaikkiaan noin 1-3 viikkoa aikaa. Kruunun valmistumisen jälkeen on yleensä myös erillinen seurantakäynti, jolloin varmistetaan vielä kruunun hyvä istuvuus suussa.

Monet hammaslääkäriasemat hyödyntävät nykyisin CEREC-teknologiaa, jolla keraaminen kruunu voidaan saada suuhun nopeimmillaan jopa yhden päivän aikana.

Miten hammaskruunu valmistetaan?

1. Hoidon suunnittelu

Mikäli hammaslääkäri havaitsee potilaan suussa hoidolliset edellytykset kruunuttamiselle, hän kysyy potilaan kiinnostuksesta ja resursseista toimenpiteeseen. Hammaslääkäri myös kertoo toimenpiteen kulusta ja sen kustannuksista.

Hammaskruunun valmistuksen tärkeimpänä edellytyksenä on se, että hammasta ympäröivät ikenet ovat terveet. Ientulehdus vaikeuttaa kruunun kiinnittämistä hampaaseen huomattavasti, ja siksi se tulee ensin saada hallintaan hyvällä omahoidolla ja tarvittaessa hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittamalla hammaskiven poistolla. Jotta kruunuttaminen on hyväennusteista, täytyy myös juurenkärkialueen olla terve sekä hampaassa riittävä määrä jäljellä tervettä hammaskudosta, jotta kruunulle on tarpeeksi hyvä pitkäaikaisennuste.

2. Hampaan hionta & jäljennös

Hampaaseen täytyy tehdä niin kutsuttu kruunuhionta ennen kruunun valmistamista hammaslaboratoriossa tai jyrsintälaitteessa.

Kruunuhionnassa hampaan kruunua muotoillaan poralla sellaiseen muotoon, jonka päälle hammaskruunu mahtuu ja istuu hyvin. Hionnan tarve riippuu hampaan muodosta ja on joissakin tilanteissa hyvin vähäinen.

Hionnan jälkeen potilaan suusta otetaan nopeasti jäljennös. Tämä voidaan tehdä potilaan suuhun vietävällä jäljennösaineella tai CEREC-kruunun tapauksessa suukameralla. Tämän jälkeen hiotun hampaan suojaksi asetetaan väliaikainen paikka-aine.

3. Kruunun valmistus

Kun potilaan suusta on otettu jäljennös, kruunu valmistetaan sen pohjalta hammaslaboratoriossa tai CEREC-kruunun kohdalla jyrsinlaitteessa.

Hammaslaboratoriot valmistavat kruunun tavallisesti arkiviikon kuluessa. CEREC-kruunu voidaan valmistaa nopeimmillaan alle tunnissa..

4. Kruunun asettaminen suuhun

Valmiin kruunun kiinnitystä potilaan hammaspilariin kutsutaan sementoinniksi. Siinä hammaskruunu kiinnitetään kemiallisen sidoksen aikaansaavalla kiinnitysmateriaalilla (yhdistelmämuovisementti) hampaaseen kiinni.

Kun kruunu on asetettu hampaaseen, sen jälkeen tarkistetaan vielä hammaskruunun istuvuus, poistetaan sementtiylimäärät ja tarkistetaan hampaan purenta.

5. Kontrollikäynti

Hammaskruunun hyvä istuvuus suussa varmistetaan mahdollisesti (tilanteesta riippuen) hammaslääkärin toimesta vielä erillisellä seurantakäynnillä 1-2 viikkoa sen jälkeen kun kruunu on asetettu suuhun. Jos vain yksi hammas on kruunutettu, ei välttämättä erilliselle kontrollikäynnille ole aina tarvetta.  Kontrollikäynti arvioidaan potilaskohtaisesti.

Usein kysytyt kysymykset

Tekevätkö yleishammaslääkärit kruunuja?

Hammaskruunuja valmistaa suuri osa perushammaslääkäreistä. Lisäksi kruunuja valmistavat protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkärit, etenkin jos kyseessä on laajempi purennan kuntoutus.

Sattuuko hampaan kruunuttaminen?

Hampaan kruunuttamisen yhteydessä voidaan joutua hiomaan potilaan luonnollista hammasta hammasporalla hieman eri muotoiseksi. Tämä tehdään tavallisesti puudutuksella ja on silloin täysin kivutonta, joskin se saattaa tuntua kuitenkin tärinän tai melun vuoksi hieman epämiellyttävältä. Lähes poikkeuksetta kruunutettu hammas on jo laajasti paikattu jo ennestään, joten valtaosassa tapauksista omaa hammasta ei tarvitse kovin paljoa hioa.

Kuinka pitkään hammaslääkärin tuolissa istutaan?

Käyntien kestot ovat vaihtelevat useimmiten 15-60 minuutin välillä.

Hampaan kruunuhionnan ja jäljennöksen tekeminen on tavallisesti aikaa vievin vaihe. Kruunun asettaminen hampaaseen on puolestaan verrattain nopea toimenpide.

Miltä kruunu tuntuu suussa?

Potilaat aistivat hammaskruunun suutuntuman pitkälti samanlaisena kuin luonnollisen hampaan.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: