Hammaslaminaatti

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mitä ovat hammaslaminaatit?

Hammaslaminaatti on etuhampaiden etupinnalle asetettava hammaspaikka, jolla on tarkoitus saada hymyalueen hampaat näyttämään hyvän muotoisilta ja esteettisesti kauniilta.

Tavallisimmin hammaslaminaatit valmistetaan keramiasta ja niitä kutsutaankin usein posliinikuoriksi.

Hammaslaminaatteja ei tavallisesti valmisteta suoraan hammaslääkärin tuolilla, vaan sen valmistaa hammaslaboratorio, minkä jälkeen hammaslääkäri liittää valmiin hammaslaminaatin hampaaseen.

Hammaslaminaatti voi olla hyödyksi silloin, kun etualueen hammas on esimerkiksi kulunut, värjäytynyt, lohjennut, kiertynyt tai muodoltaan huonosti muuhun hammaskaareen istuva. 

Hammaslaminaatin tekeminen

Hammaslaminaatti luokitellaan hammasproteettiseksi työksi. Sen valmistusprosessi on käytännössä lähes samanlainen kuin hammaskruunulla. Erona on vain se, että hammaskruunun peittäessä kaikki hampaan pinnat, laminaatti peittää lähinnä hampaan näkyvän etupinnan.

Karkeasti hammaslaminaatin valmistus kestää hoitosuunnitelmasta sen asettamiseen suuhun muutamista arkipäivistä muutamaan viikkoon. Prosessiin kuuluvat seuraavat vaiheet:

(1) Ennakkovalmistelu: Laminaatin valmistukseen lähdettäessä varmistetaan potilaan suunterveys, varsinkin laminaatilla paikattavan hampaan ikenien kunto. Ientulehdus voi vaikeuttaa laminaatin kiinnittämistä hampaaseen, joten se on yleensä tarpeen hoitaa kuntoon ensin.

(2) Hoidon suunnittelu: Suunnittelukäynnillä päätetään käytettävä materiaali (lasikeramia, maasälpäposliini) ja laminaatin värisävyt. Laminaatin muotoa voidaan suunnitella esimerkiksi potilaan vanhojen valokuvien pohjalta. Hampaistosta voidaan myös ottaa jäljennös suuhun jähmettyvällä joustavalla aineksella, jotta hammasteknikko voisi tehdä tulevan laminaatin muodosta vahaluonnoksen.

(3) Hampaan hionta ja tarkkuusjäljennös: Hampaan etureunaa ja sivustoja hiotaan tavallisesti 0.5 – 1.5 millimetriä, jotta laminaatti mahtuu istumaan hampaan päälle. Tämän jälkeen hampaasta otetaan suuhun jähmettyvällä joustavalla aineksella tarkempi jäljennös, jonka pohjalta hammaslaboratorio valmistaa laminaatin muutamassa arkipäivässä. Hiottuun hampaaseen asetetaan väliaikainen paikka, jotta se ei näytä arjessa hiotulta.

(4) Laminaatin kiinnitys: Valmis laminaatti kiinnitetään hampaaseen kemialliseen sidokseen perustuvalla materiaalilla (yhdistelmämuovisementti) hampaaseen kiinni. Tämän jälkeen työn onnistuminen vielä viimeistellään ja tarkistetaan.

CEREC-laminaatti valmistuu nopeammin, mutta on vielä harvinainen

Siinä missä hammaskruunuja valmistetaan CEREC-teknologialla, laminaatteja toteutetaan sillä suhteellisesti harvinaisemmin, sillä etuhampaiden kohdalla hampaan esteettinen muotoileminen tietokoneella on haastavaa.

Kuitenkin pieni osa hammaslääkäreistä toteuttaa laminaatteja myös CEREC-teknologialla. Tällöin työ voidaan saada nopeimmillaan valmiiksi yhden päivän aikana, siinä missä tavallisesti hammaslaminaatin valmistuminen vie muutamista arkipäivistä muutamiin viikkoihin. Myös hinta saattaa olla hieman vähäisempi kuin hammaslaboratorion valmistamassa laminaatissa.

Hammaslaminaatin hinta

Hammaslaminaatin kustannukset koostuvat kahdesta osasta: hammaslääkärin toimenpidekulut sekä hammaslaboratorion kulut.

Hammaslaminaatien hinta yksityisessä hammashoidossa on yleensä kokonaisuudessaan noin 700-1100 euroa. Tästä noin puolet koostuu hammaslääkärin toimenpiteistä ja puolet hammaslaboratorion kuluista. Toimenpide on hieman kalliimpi protetiikan erikoishammaslääkärin suorittamana.

Koska hammaslaminaatit tehdään usein potilaan omista syistä eikä niinkään hammaslääketieteellisten sairauksien hoitoon, joten niitä ei tavanomaisesti tehdä kunnallisessa hammashoidossa.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.

Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: