Keraaminen täyte ja keraaminen kruunu

Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Katso video

Hampaan kruunuttamisen vaiheet (Cerec -menetelmä)

Vaihe 1 ‚Äď Vanhan t√§ytteen poraaminen pois ja hionta

Ensin poistetaan vanha täyte (tässä tilanteessa amalgaami). Lisäksi kevennetään ohuet reunat hampaasta, sillä ne eivät kestäisi purennassa. On tärkeää myös, että saadaan hyvä materiaalipaksuus keramiaa varten. Hammasta siis täytyy keventää purupinnalta jonkin verran keramiaa varten (yleensä 1,5mm).

Vaihe 2 ‚Äď Hionta

Hammasta hiotaan siten, että siinä on samansuuntaisia seinämiä. Nämä toimivat retentiopintoina, jotka estävät keraamisen täytteen heilahtamista pois paikoiltaan. Nykyiset muovisementit kiinnittävät keraamisen täytteen kohtalaisen hyvin paikoilleen, mutta lisäksi tarvitaan mekaanista retentiota.

Vaihe 3 ‚Äď Py√∂ristys ja hionnan kiilloittaminen

On tärkeää, että hiottuun hampaaseen ei jää teräviä reunoja, jotta keraaminen täyte ei lähtisi murtumaan murtumalinjan kohdalta.

Vaihe 4 ‚Äď Optinen j√§ljent√§minen tai perinteinen hampaiden j√§ljent√§minen

Kun hionta on tehty, jäljennetään hammas, hampaan vastapurija sekä purenta. Tämä jäljennös tehdään yhä enenevissä määrin digitaalisesti optisesti jäljentämällä.

Vaihe 5 ‚Äď Keraaminen t√§yte suunnitellaan digitaalisesti

Tietokone (Cerec) laskee optisesta jäljennöksestä digitaaliset 3D-mallit. Näiden 3D-mallien perusteella voidaan suunnitella keraaminen täyte, joka istuu purentaan ja joka näyttää anatomiselta eli se muistuttaa myös muodoltaan mahdollisimman paljon omaa hammasta. Hammasteknikko tai hammaslääkäri suunnittelee keraamisen täytteen. Kun täyte on suunniteltu se jyrsitään, viimeistellään käsin, maalataan ja poltetaan uunissa kuin savityö. Hammas voidaan jäljentää myös perinteisesti, tämä on yhä harvinaisempaa, mutta on tapauksia joissa tämä on järkevä menetelmä.

Vaihe 6 ‚Äď Keraamisen t√§ytteen ja hampaan valmistelu

Kun keraaminen täyte on valmis, puhdistetaan hammas väliaikaisesta täytteestä ja käsitellään hammas hapolla ja primerilla.

Keraaminen täyte hiekkapuhalletaan (riippuu materiaalista) ja käsitellään hapolla sekä primerilla.

Vaihe 7 ‚Äď Keraamisen t√§ytteen sementointi

Keraaminen täyte sementoidaan muovisementillä. Kun hammas ja keraaminen täyte on käsitelty, pursotetaan keraamisen täytteen sisälle muovisementtiä ja asetetaan täyte hampaan päälle. Tällöin sementtiylimäärä pursuaa hampaan ja täytteen välistä. Ylimäärät siistitään pois ja sementti valokovetetaan kevyesti. Loput ylimäärät siistitään pois, ja keraaminen täyte valokovetetaan loppuun.

Vaihe 8 ‚Äď Keraamisen t√§ytteen viimeistely

Kun keraaminen täyte on valokovetettu, jatkuu kovettuminen vielä kemiallisesti (tämä on toki riippuvainen käytetystä sementistä). Purenta kokeillaan purentapaperilla. Lopuksi otetaaan vielä mahdollinen kontrolli-röntgekuva.

Mistä saan hoitoa?

Löydät Cerec-kruunuja sekä muita keraamisia täytteitä tekeviä hammaslääkäreitä asemilta, jotka ovat listattuna osoitteessa: 

https://hammastieto.fi/vastaanotot/palvelut/Protetiikka

Löydä itsellesi sopiva hammaslääkäriasema jo nyt.

Kirjoittaja:
1
Ville-Pekka Paalasmaa on hammaslääkäri sekä HammasOskari Oy:n osakas. Hammastieto.fi/HammasOskari
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: