Kokoproteesi: hinta ja teettäminen

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Muokattu lähteestä: https://www.authoritydental.org/dental-images/121/
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mikä on kokoproteesi?

Kokoproteesilla tarkoitetaan ylä- tai alaleuan kaikkien hampaiden korvaamista keinotekoisella proteesilla eli kansankielellä sanottuna tekohampailla. Kokoproteesi voidaan valmistaa samalla kertaa joko ylä- tai alaleukaan tai myös kerralla molempiin leukoihin.

Proteesin teettäminen voi tulla eteen niin ikääntymisen aiheuttaman hampaiden menettämisen kuin onnettomuuden myötä, jossa todetaan ainoana toimivana ratkaisuna potilaan parhaaksi olevan luonnonhampaiston korvaaminen tekohampailla.

Kokoproteesin valmistus

Kokoproteesin järjestäminen potilaalle ei käy yhden istunnon aikana, vaan sen valmistaminen vaatii muutamia erillisiä käyntejä hammaslääkärissä.

Ennen proteesin valmistusprosessia suun yleinen terveys täytyy varmistaa. Hampaiston ennuste selvitetään, ja mikäli osoittautuu tarvetta esimerkiksi hampaiden poistoille tai paikkauksille, ne tehdään ennen proteettisia toimenpiteitä.

  1. Ensimmäisellä käynnillä otetaan suusta jäljennös, jonka pohjalta hammasteknikko laatii tekohampaille perusrakenteen.

  2. Toisella kerralla tarkennetaan rakennetta purennan osalta ja valitaan kokoproteesien hampaiden malli sekä värisävy.

  3. Kolmannella käynnillä saadaan lähes valmiit kokoproteesit, jonka asettelu ja malli tarkistetaan ennen viimeistelyä.

  4. Viimeisellä käynnillä lopullinen kokoproteesit viimeistellään hionnalla luontevan purennan varmistamiseksi.

Prosessin lopuksi potilas saa kattavan tietopaketin proteesien hoidosta. Proteesien lopullista toimivuutta valvotaan vielä ainakin yhdellä kontrollikäynnillä usean viikon normaalin käytön jälkeen.

Kokoproteesin hinta muodostuu edellä kuvatun prosessin vaiheista eikä oikotietä hyvään lopputulokseen ole.

Korkeampaa laatua implanttikantoisella kokoproteesilla

Monelle potilaalle kokoproteesi päivitetään paremmaksi siten, että leukaan asetetaan 2-6 implanttia ja kokoproteesia muokataan siten, että se saa tukensa näistä leuassa olevista implanteista.

Implanttikantoinen kokoproteesi pysyy leuassa paljon vakaammin paikallaan kuin tavallinen kokoproteesi. Sen ansiosta niin kovien kuin pehmeidenkin ruokien syöminen on yleensä helpompaa. Tämä heijastuu usein myös koettuun elämänlaatuun.

Implanttikantoisen proteesin hyöty korostuu erityisesti alaleuassa, jossa tavalliset kokoproteesit saattavat keikkua suhteellisen herkästikin syödessä.

Muokattu lähteestä: https://www.authoritydental.org/dental-images/119/
Muokattu lähteestä: https://www.authoritydental.org/dental-images/119/

Kokoproteesin hinta

Kokoproteesin hinta koostuu hammaslääkärin toimenpiteiden ja hammaslaboratorion valmistuskustannusten yhteissummasta.

Hammaslääkärin toimenpiteiden hinta on kunnallisessa hammashoidossa 200-300 euroa ja yksityisessä hammashoidossa 400-600 euroa. Tämän lisäksi hammaslaboratoriot laskuttavat 400-500 euroa yksittäisestä kokoproteesista.

Yhden kokoproteesin kokonaishinta on täten noin 600-1100 euroa. Mikäli kokoproteesit hankitaan samalla kertaa sekä ylä- että alaleukaan, proteesien kokonaishinta on noin 1000-1700 euroa.

Mikäli tavanomaisen kokoproteesin sijasta tehdään implanttikantoinen kokoproteesi, hinta on noin (?????) euroa

Kokoproteesin hinnastot kannattaa tarkistaa useammalta hammaslääkäriasemalta ja mielessä tulee pitää myös muut kustannukset, joita proteesin hankkimista edeltävä hammashoito saattaa pitää sisältään.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: