Sisällysluettelo:
Table of Contents
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Menetettyjä ja huonokuntoisia hampaita voidaan korvata osaproteesilla. Osaproteesi korvaa vain ne hampaat, joita ei voida enää korjata ja hoitaa.
Osaproteesit jaetaan tavallisesti kahteen pääluokkaan. Näistä ensimmäinen on akryylinen osaproteesi, jonka rakenne on kauttaaltaan muovia. Toinen pääluokka on metallirunkoinen osaproteesi eli rankaproteesi, jossa on niin sanottu metallinen yhdysosa (kobolttikromia) ja muoviset satulaosat proteesihampaille.
Osaproteesi yläleukaan tai alaleukaan tehdään silloin, kun puutoksia hampaistossa on laajalla alueella niin, että tasapainoinen purenta vaatisi enemmän hampaita suuhun, mutta kiinteiden proteettisten rakenteiden (hammassilta tai hammasimplantti) asentaminen ole kuitenkaan kliinisesti mahdollista tai taloudellisesti mahdollista.
Kun harkitaan osaproteesin hankkimista puuttuvien hampaiden korvaamiseksi, joudutaan aina valitsemaan tapauskohtaisesti akryylisen osaproteesin ja metallirunkoisen osaproteesin (rankaproteesi) väliltä, kumpi vaihtoehto sopii potilaalle paremmin.
Akryyliosaproteesi on vaihtoehtona halvempi (500-1000 €), mutta se on myös suussa hieman suurikokoisempi ja se altistaa hieman enemmän esimerkiksi hampaiden reikiintymiselle tai suun sieni-infektioille.
Rankaproteesi on puolestaan hieman kalliimpi (700 – 1500 €), mutta keskimäärin sen ominaisuudet ovat paljon suotuisammat suun terveydelle ja hyvälle purentatoiminnalle.
Alla olevassa taulukossa vertaillaan yleisimpiä seikkoja, jotka vaikuttavat osaproteesin valintaan.
Akryyliosaproteesi | Rankaproteesi | ||
---|---|---|---|
➕ Halpa ➕ Helppo valmistaa, muokata ja korjata ➕ Esteettisesti miellyttävä: ei metalliosia tai pinteitä esillä ➕ Tottuminen on usein nopeaa | ➕ Pienikokoisempi ➕ Jämäkämpi suussa ➕ Hygieenisempi | ||
➖ Lisää reikiintymisen ja ienongelmien riskiä ja voi altistaa suun sieni-infektioille ➖ Vähemmän jämäkkä suussa ➖ Vie suussa tilaa kieleltä ➖ Pohjaamistarvetta käyttövuosien aikana | ➖ Kalliimpi kuin akryyliosaproteesi, noin 300 euroa enemmän ➖ Vaikeampi muokata jos esimerkiksi menetetään lisää hampaita |
Monet ihmiset kokevat elämänlaadun paranevan sen jälkeen, kun he ovat saaneet osaproteesinsa käyttöön ja tottuneet puhumaan ja syömään niiden kanssa.
Osaproteesit eivät kuitenkaan toimi kuten luonnonhampaat ja tämä saattaa tuottaa aluksi hieman hämmennystä.
Osaproteesit eivät ole kiinteästi kiinni suussa, joten ne eivät koskaan istu täysin jämäkästi suussa. Ne eivät myöskään ole kehon hermottamia samalla tavalla kuin oikeat hampaat, joten niillä ei voi aistia pureskeltavaa ruokaa aiemmin totutulla tavalla. Proteeseilla saavutettu purentateho on myös heikompi kuin oikeilla hampailla.
Osaproteeseihin totuttautuminen onkin usein aluksi haastavaa, erityisesti ensimmäisinä viikkoja niiden hankkimisen jälkeen. Useimmat potilaat kuitenkin kertovat tottuvansa proteeseihin tarpeeksi pitkän sisäänajojakson jälkeen. Tämän jälkeen niiden käyttö voi tuntua paljon luontevammalta kuin eläminen ilman proteeseja.
Osaproteesia ei voi suoraan hakea hammaslääkäriltä suuhun, vaan se tulee valmistaa yksilöllisesti potilaalle. Tavallisesti tämä vaatii noin 3-5 hammaslääkärikäyntiä, jotka sijoitetaan noin viikon päähän toisistaan.
Käyntien aikana otetaan hampaista muun muassa jäljennöksiä ja sovitetaan proteesien luonnosversioita suuhun. Lisäksi tehdään esimerkiksi värinmääritys, jossa valitaan proteesiin tuleville akryylihampaille sopiva värisävy.
Eräs tärkeä seikka proteesien valmistukseen liittyen on se, että useimmiten hammaslääkärit lähtevät valmistamaan potilailleen proteesia vasta sen jälkeen, kun kaikki muut hammashoidon toimenpiteet on saatettu loppuun. Mikäli suussa on vielä esimerkiksi paljon hammaskiveä tai paikkaamattomia reikiä, osaproteesin valmistusta ei päästä välttämättä aloittamaan.
Osaproteesia käytetään päiväsaikaan. Yöksi se otetaan pois ja säilytetään esimerkiksi kuivassa rasiassa. Osaproteesi on syytä puhdistaa pehmeällä harjalla haaleassa vedessä käyttäen apuna esimerkiksi nestesaippuaa. Puhdistamisen tukena voi hyödyntää myös proteeseille tarkoitettuja puhdistusaineita.
Proteesin säännöllisen puhdistamisen käytännöllinen merkitys liittyy siihen, että erityisesti proteesien muoviosat ovat mikroskooppisella tasolla huokoisia ja voivat kerätä bakteeri- ja sienikasvustoa. Osalle potilaista tulee huonosti puhdistetun proteesin vuoksi suun sieni-infektioita.
Proteesit vaativat toisinaan myös huoltoa. Tärkein huoltotoimenpide on proteesin pohjaus. Siinä proteesin muoviosaa paksunnetaan hammaslaboratoriossa hieman, jotta proteesin istuvuus ajan saatossa muokkautuvaan suulimakalvoon säilyisi hyvänä. Pohjaamisen hinta on tavallisesti 200 – 350 euroa.
Kunnallisessa hammashoidossa akryylisen osaproteesin hinta on usein noin 500-700 euroa ja rankaproteesin hinta noin 700-1000 euroa. Toimeentulotuen piirissä olevat potilaat voivat myös saada akryylisen osaproteesin Kelan kustantamana, mikäli proteesille on selkeä hammaslääketieteellisesti perusteltu tarve purentatoiminnan ylläpitämiseksi.
Yksityisen hammashoidossa hinnastoissa akryyliset osaproteesit ovat hinnoiteltu noin 700-1000 euroon ja rankaproteesin hinta on puolestaan 1200-1500 euron suuruusluokassa.
Nämä hinta-arviot ovat kuitenkin suuntaa antavia. Toisinaan proteettisiin töihin liittyy esimerkiksi ylimääräisiä valmistelutoimenpiteitä, jotka voivat nostaa hoidon kuluja. Hammaslääkärit pystyvät tavallisesti laatimaan melko tarkan kustannusarvion ennen proteettiseen työhön ryhtymistä.
Arvostele artikkeli asteikolla 1-5