Sisällysluettelo:
Table of Contents
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Moni ihminen menettää ikääntymiseen liittyvien hammasvaivojen seurauksena hampaita. Kun menetetään erityisesti takahampaita, puhutaan niin sanotusti lyhentyneestä hammaskaaresta.
Lyhentynyt hammaskaari voi aiheuttaa ongelmia syömiseen, ja siksi tilannetta pyritään usein hoitamaan korvaamalla hampaita. Tavallisesti paras tapa korvata puuttuvia hampaita on hammasimplantti, mutta yksittäisen hampaan korvaaminen implantilla maksaa tavallisesti 2000-3000 euroa.
Käytännössä yleinen ratkaisu useampien hampaiden korvaamiseen on tehdä irrotettava proteesi, jota pidetään suussa aamusta iltaan. Näitä on kahta tyyppiä: akryylinen irtoproteesi ja metallirunkoinen irtoproteesi eli nk. rankaproteesi.
Näistä kahdesta vaihtoehdosta rankaproteesi kiinnittyy suussa oleviin hampaisiin metallirakenteilla ja on rakenteeltaan sirompi kuin akryyliset irtoproteesit. Puuttuvien hampaiden kohdalla on akryylimuovista olevat satulaosat.
Potilailta kuullaan melko myönteisiä rankaproteesi kokemuksia sisältäen sen kehuja sen kestävyydestä ja helppokäyttöisyydestä. Rankaproteesi istuu usein napakasti hampaistoon, sillä se valmistetaan yksilöllisesti tukeutumaan potilaan jäännöshampaistoon.
Rankaproteesin etuna on hygieenisempi ja kevyempi rakenne verrattuna muoviproteeseihin. Lisäksi se jättää potilaan ikenien rajat vapaiksi tehden ne vähemmän alttiiksi reikiintymisille muoviproteesiin verrattuna. Yläleuassa rankaproteesi on vähemmän suulakea peittävä kuin muovinen vastaava proteesi.
Rankaproteesin haittana verrattuna muoviproteesiin on muutamalla sadalla eurolla korkeampi hinta. Lisäksi rankaproteesia on hankalampaa muokata, mikäli potilaan hampaistoon tulee merkittäviä muutoksia esimerkiksi hampaiden menettämisen vuoksi.
Rankaproteesia ei saa heti hammaslääkäriltä mukaan, vaan sen saaminen edellyttää yleensä 6-7 käyntiä hammaslääkärillä.
Tavallisesti potilas käy alla mainitut hoidon vaiheet läpi. Käyntikertoja tulee paljon, mutta ne ovat yleensä kestoltaan lyhyitä.
1. Suun terveyden varmistus. Ennen proteesin valmistukseen ryhtymistä varmistetaan potilaan suunterveyden vakaa tilanne. Mikäli suussa on esimerkiksi ientulehdusta tai paikkaustarpeessa olevia reikiä, nämä asiat hoidetaan ensin kuntoon.
2. Suunnittelukäynti. Hammaslääkärin kanssa käydään läpi eri vaihtoehdot puuttuvien hampaiden korvaamisesta. Tämän lisäksi suusta otetaan joustavalla alginaatti-aineella jäljennökset hammaskaarista.
3. Okklusaaliupotukset ja tarkkuusjäljennös. Tällä käynnillä osaan potilaan hampaista tehdään hiomalla pieniä muokkauksia, joihin proteesin metalliosat tukeutuvat. Lisäksi potilaan hampaistosta otetaan silikonilla aiempaa tarkemmat jäljennökset.
4. Valun sovitus. Tällä lyhyellä käynnillä potilas pääsee kokeilemaan suussaan proteesin metalliosaa, joka on tehty yksilöllisesti hänen suuhun. Lisäksi katsotaan värikartan avulla, minkä sävyiset proteesihampaat proteesiin asetetaan hammaslaboratoriossa.
5. Asettelun sovitus. Tällä lyhyellä käynnillä potilas pääsee kokeilemaan lähes valmista proteesia, jossa on myös hampaat mukana. Mikäli se tuntuu suussa hyvältä, proteesi lähetetään hammaslaboratorioon viimeisteltäväksi.
6. Valmiin proteesin sovitus. Proteesi on tässä vaiheessa valmis. Sen sopivuus suuhun varmistetaan vielä huolella ja hammaslääkäri ohjeistaa proteesin koekäyttöön.
7. Kontrollikäynti. Tällä käynnillä katsotaan, onko proteesin koekäyttö sujunut. Mikäli ongelmia ilmenee, nämä pyritään korjaamaan joko käynnin aikana tai yhteistyössä hammaslaboratorion kanssa.
Yksittäinen ylä- tai alaleuan rankaproteesi maksaa yleensä kunnallisessa hammashoidossa noin 700-1000 euroa ja yksityisessä hammashoidossa noin 1200-1500 euroa.
Rankaproteesin hinnasta noin 500-900 euroa on hammaslaboratorion valmistuskustannuksia. Tämän päälle tulevat vielä hammaslääkärin toimenpidekulut, jotka voivat olla hoitokäyntien suuren lukumäärän vuoksi muutamia satoja euroja.
Mikäli proteesit tehdään samanaikaisesti molempiin leukoihin, toisen proteesin tekeminen lisää kustannuksia noin 500-1000 eurolla.
Arvostele artikkeli asteikolla 1-5