Purentakisko

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Moni suomalainen kärsii tietämättään purentaelimistöön liittyvistä vaivoista. Ongelmien taustalta voi löytyä monenkirjavia syitä, kuten epätasainen purenta, stressi ja hampaiden narskuttelu etenkin öisin. Nämä voivat johtaa oireisiin suun, kasvojen ja leukanivelen alueella.

Usein purentaelimistön vaivat ovat lieviä eivätkä vaadi välttämättä hoitoa. Jos ongelma on häiritsevä tai potilas narskuttelee voimakkaasti, purentakisko (hammaskisko) on ensisijaisia hoitovaihtoehtoja.

Purentakisko hampaille

Purentakisko on yleensä ylähampaisiin asetettava muovinen läpinäkyvä suoja, joka suojaa hampaita ja leukaniveliä kulumiselta sekä rentouttaa puremalihaksia nukkumisen aikana. Samalla se vähentää tasaa ylä- ja alahampaiden kontaktia vähentäen purentarasitukseen liittyviä hammasoireita.

Kisko valmistetaan yksilöllisesti laboratoriossa hammaslääkärin ottaman hampaistojäljennöksen mukaan. Yleensä purentakiskojen materiaalina käytetään läpinäkyvää kovaa akryylimuovia.

Mihin purentakiskoa käytetään?

Purentakiskoilla korjataan purentaelimistön häiriöistä johtuvia kipu- ja jännitystiloja. Ne rentouttavat lihaksia ja auttavat leukaniveliä toimimaan oikein.

Purentakiskosta on myös apua henkilöille, jotka narskuttelevat tai purevat hampaita voimakkaasti yhteen jännittävissä tai stressaavissa tilanteissa. Bruksaus eli narskuttelu kuluttaa hampaita, sillä purentavoima on jopa viisinkertainen verrattuna ruoan syömiseen. Purentakiskot rentouttavat purentalihaksia ja suojaavat hampaita kulumiselta.

Purentakiskoja käytetään myös tilanteissa, joissa potilaan leukanivelten välilevy on mennyt sijoiltaan. Kisko voi lievittää oireita rauhoittamalla leuan aktiivisuutta nukkuessa.

Milloin käytetään?

Hammaskiskoa käytetään yleensä öisin, mutta toisinaan myös päiväsaikaan. Kisko asetetaan paikalleen sormilla painamalla.

Aluksi käyttö voi lisätä syljen erittymistä. Aluksi suussa voi tuntua kummalliselta, ikään kuin purenta ei asettuisi kunnolla paikalleen. Tästä ei kannata huolestua, sillä tuntemus johtuu purentalihasten rentoutumisesta.

Purentakiskot – Eri tyypit

Stabilisaatiokisko on kaikkein yleisin vaihtoehto, joka sopii sekä lihas- että nivelperäisten vaivojen hoitoon. Sillä lisätään purentakorkeutta ja vähennetään purentalihasten aktiviteettia. Stabilisaatiokisko suojaa hampaita liialliselta purentavoimalta ja ehkäisee niiden kulumista.

Relaksaatiokiskoa käytetään erityisesti laukaisemaan purentalihasten jännitystiloja. Kiskon käyttäjien hampaat osuvat toisiinsa vain kulmien ja etuhampaiden alueella.

Anteriorista repositiokiskoa käytetään etenkin sijoiltaan menneen leukanivelen välilevyn hoitoon. Se ohjaa alaleukaa eteenpäin ja helpottaa suun avaamista sekä lievittää kipuja.

Hammaskiskon hyödyt

Purentaelimistön vaivat voivat vaikuttaa yleiseen elämänlaatuun, joten niiden havaitseminen ja aikainen hoito on yleensä kannattavaa.

Ongelmat voivat aiheuttaa erilaisia kipuja kasvojen ja pään alueelle. Etenkin hampaiden yhteen puristamisesta voi tulla jännityspäänsärkyä, jota kiskon käyttö voi lievittää.

Voimakas narskuttelu vaurioittaa hampaita ja voi saada paikat lohkeamaan. Usein oireina on myös muita kipuja ja niska-hartiaseudun lihasjumeja. Kiskohoito ehkäisee narskuttelua ja suojaa hampaita kulumiselta sekä lievittää särkyä.

Purentakiskon käyttö ja puhdistus

Hampaat tulee pestä ennen kuin kisko laitetaan suuhun ja sen pois ottamisen jälkeen. Kisko huuhdellaan vedellä sekä ennen käyttöä että sen jälkeen.

Purentakisko puhdistetaan harjalla veden tai esimerkiksi miedon astianpesuaineen avulla, jotta siihen kiinnittynyt lika ja mikrobit irtoavat hyvin. Kiskoa on hyvä säilyttää puhtaassa rasiassa.

Purentakiskon hinta Suomessa

Purentakiskon hinta vaihtelee yksityisten ja kunnallisten hammaslääkäreiden välillä. Hintahaarukka vaihtelee tyypillisesti 400-600 euron välillä.

Hinta koostuu hammasjäljennösten ottamisesta, kiskon valmistuksesta, sen sovittamisesta ja seurantakäynneistä.

Noin puolet kustannuksista liittyy hammasteknikon suorittamaan kiskon valmistustyöhön (200-250 €). Toinen puolikas liittyy hammaslääkärin osuuteen työstä hinnan ollessa keskimäärin suurempi yksityisessä hammashoidossa (200-400€).

Kiskoja myydään myös verkkokaupoissa ja apteekissa, mutta riskinä on tällöin epäsopivuus. Hyvä hammaskisko valmistetaan yksilöllisesti omaan suuhun sopivaksi, joten se istuu hyvin. Ei-yksilölliset kiskot voivat myös olla lyhyitä, jolloin ne voivat aiheuttavat takahampaiden ylipuhkeamista.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin purentakiskoa käytetään?

Purentakisko on usein tarpeen, jos purentaelimistön vaiva aiheuttaa häiritseviä oireita, kuten hammassärkyä tai päänsärkyä. Lisäksi se suojaa narskuttelijoiden hampaita kulumiselta.

Miten purentakiskoa käytetään?

Yleensä kiskoa käytetään ylähampaissa öisin, mutta alkuvaiheessa sitä voidaan käyttää kotona myös päiväsaikaan.

Mikä on purentakiskon hinta?

Purentakiskojen hinta on hammaslääkäristä hankittuna noin 400-600 euroa. Apteekeissa myytävien halvempien kiskojen osalta tutkimusnäyttö on puutteellista, ja niiden käyttöön saattaa myös liittyä haasteita kiskon istuvuuden kanssa.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: