Sisällysluettelo:
Table of Contents
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Suomessa hampaan poiston hinta vaihtelee parista kymmenestä eurosta useisiin satoihin euroihin. Poiston hintaa määrittävät etupäässä seuraavat kolme tekijää:
Tässä kirjoituksessa esitellään laajemmin hampaan poistoa toimenpiteenä ja selvennetään hampaanpoiston hintoja ja niiden vaihteluja.
Hampaan poistaminen on yksi yleisimpiä hammashoidon toimenpiteitä. Syynä tälle on se, että hampaan poisto on hammaslääketieteellisesti perusteltua monissa eri tilanteissa.
Tavallisimmin hampaita joudutaan poistamaan pitkälle edenneen hampaan kiinnityskudoksen sairauden tai sellaisten reikiintyneiden tai ytimestään tulehtuneiden hampaiden vuoksi, joita ei enää kyetä hoitamaan kuntoon paikkaushoidolla tai juurihoidolla.
Muita yleisiä poiston syitä ovat seuraavat:
Hampaan poistotarvetta ennakoivia oireita ovat muun muassa hampaan heiluminen, ikenen alle ulottuvat halkeamat, märkävuodot, kudosturvotukset ja juurihoidetun hampaan voimakkaat oireilut.
Tavallista matalampi kynnys hampaiden poistoon on kahdessa tapauksessa:
Näistä ensimmäinen on viisaudenhammas, joka poistetaan monesti ennakoivasti vähäistenkin löydösten perusteella. Toinen tapaus on suurentuneen infektioriskin potilas, jossa hampaita poistetaan toisinaan ennakoivasti vakavien yleisinfektioiden välttämiseksi.
Hampaan poistaminen aloitetaan puudutuksella, joka kohdistetaan poistettavan hampaan alueelle. Puudutusaine tekee hampaan sekä sitä ympäröivän ienkudoksen kivuttomaksi. Hampaan riittävä puutuminen varmistetaan erikseen vielä toimenpiteen aikana.
Hammaslääkärillä on käytettävissään erityisiä instrumentteja, jotka ovat tarkoitettu hampaiden poistamiseen. Hammasta ympäröi kudos, jonka avulla hammas on siihen asti pysynyt paikallaan. Lääkäri irroittaa hampaan ko. kudoksesta, jonka jälkeen itse hampaan nostaminen pois leukaluusta on helpompaa hampaan poistoon tarkoitetuilla pihdeillä.
Joskus hampaiden poisto voi vaatia leikkausta, jossa hampaan ympärillä olevaa limakalvoa avataan, jotta poistettavaa hammasta saadaan näkyville. Joskus leikkauksessa poistetaan hampaan ympärillä olevaa luuta. Takahampaan poisto tai hampaan juuren poisto saattaa vaatia joskus hampaan pilkkomista, jotta hampaan juuret saadaan poistettua sujuvammin.
Puuttuvan hampaan korvaaminen suunnitellaan aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon potilaan tarpeet ja resurssit.
Puuttuva hammas voidaan korvata esimerkiksi implantilla, joka kiinnitetään leukaluuhun. Implantti valmistetaan useimmiten titaanista ja se mukautuu leukaluuhun täydellisesti muutaman kuukauden aikana. Implantti tulee tarpeeseen, jos potilaalle pitää korvata yksi tai useampi hammas.
Silloin kun implantointi ei ole potilaalle soveltuva ratkaisu, hampaiden korvaamista voidaan toteuttaa siltarakenteilla sekä irrotettavilla proteeseilla riippuen potilaan suun ja hampaiston kokonaistilanteesta.
Hampaan poiston hinta yksityisellä hammaslääkärillä on Suomessa keskimäärin noin 80-160 euron tuntumassa. Kela-korvauksien jälkeen hinta putoaa asiakkaalle yleensä alle sadan euron. Kunnallisella hammaslääkärillä hampaan poiston toimenpidemaksu vaihtelee useimmiten noin 15 euron ja 60 euron välimaastossa.
Mikäli hampaan poisto tehdään leikkauksellisesti, toimenpiteen hinta on kunnallisessa hammashoidossa noin 60-80 euroa ja yksityisessä hammashoidossa noin 300 euroa.
Leikkauksellinen poisto voidaan joutua tekemään silloin, kun hammas ei ole puhjennut kunnolla vaan on osittain tai kokonaan leukaluun sisällä.
Hampaan poiston toimenpidehintaan sisältyy poiston lisäksi puudutus. Näiden lisäksi poisto vaatii kuitenkin usein myös röntgenkuvan ottamista ja/tai hammaskuopan ompeleen poistokäynnin. Nämä toimenpiteet laskutetaan erikseen.
Röntgenkuva. Röntgenkuvan ottaminen tulee usein kyseeseen, mikäli poistettavan hampaan alueelta ei ole saatavilla tuoretta röntgenkuvaa. Kuvantamisen tarkoitus on auttaa hammaslääkäriä varmistamaan diagnoosi sekä suunnittelemaan poistoa. Kuvaa voidaan hyödyntää myös hampaan proteettisen korvaamisen suunnittelussa.
Röntgenkuvan kustannukset ovat kunnallisessa hammashoidossa yleensä 7-15 euroa ja yksityisessä hammashoidossa noin 30-100 euroa. Harvoissa tilanteissa saatetaan käyttää myös kalliimpaa kartiokeilatietokonetomografia (KKTT)-kuvaa, mikäli poistettavan hampaan juuri sijaitsee lähellä hammashermoa.
Ompeleiden poisto. Hampaan poiston yhteydessä tehdään usein ommel hampaan poistokuopan paranemisen sujuvoittamiseksi. Mikäli käytetty ommel on liukenematon, se täytyy poistaa erillisellä lyhyellä käynnillä. Tämän hinta on kunnallisessa hammashoidossa usein noin 10 euroa ja yksityisessä hammashoidossa noin 40 euroa. Käynnin yhteydessä myös tarkistetaan, että poistokuoppa on parantunut hyvin.
Hampaan poistoon ei tarvitse erityisesti valmistautua. Tupakoinnin keskeyttäminen ennen poistotoimenpidettä on kuitenkin tarpeellista, sillä tupakkatuotteiden käyttö heikentää poistokuopan paranemista.
Jos kuitenkin pelkäät hammaslääkärillä käyntiä erityisen paljon, siitä kannattaa mainita hammaslääkärille etukäteen. Joskus on mahdollista antaa potilaille rauhoittavaa lääkettä tai ilokaasua toimenpiteen ajaksi.
Mikäli sinulla on kohonnut infektioriski esimerkiksi heikosti hallinnassa olevan diabeteksen tai immunosuppressiivisen lääkityksen vuoksi, tällöin joudut todennäköisesti ottamaan kerta-annoksen antibioottia ennen hampaan poistoa. Keskustele tästä asiasta hammaslääkärisi kanssa ennen poistotoimenpidettä.
Hampaan poiston jälkeen saat hammaslääkäriltä sideharson, jota tulee purra 30-60 minuutin ajan hyväntasoisen verihyytymän aikaansaamiseksi.
Hampaan poiston jälkeen ilmenee usein jonkin verran kipua ja turvotusta. Kipu on tavallisesti voimakkaimmillaan 6-8 tuntia hampaan poiston jälkeen, ja tätä kannattaakin lääkitä hammaslääkärin kanssa sovitulla särkylääkkeellä.
Käytännössä usein tavalliset kipulääkkeet kuten Panadol tai Burana lievittävät kipua siedettävälle tasolle. Kylmäpussi parantaa kivunlievitystä entisestään.
Hampaan poiston jälkeen tulee välttää syömistä kahden tunnin ajan.
Loppupäivän ajan tulee syödä ainoastaan viileitä ruokia.
Yhden päivän ajan on myös varottava asioita, jotka voivat ärsyttää poistokuoppaa. Liikunta ja sauna ovat kiellettyjen asioiden listalla. Myös tupakointia ja alkoholia on vältettävä, sillä ne heikentävät poistokuopan paranemista.
Mikäli sinulle tulee hampaan poiston jälkeen kuumetta tai huomaat, ettet saa puhuttua tai avattua suuta, ota välittömästi yhteys hammaslääkäriisi tai hammashoidon päivystykseen.
Tavallisimmin hampaan poisto on nopea toimenpide.
Puuduttamisen jälkeen hampaan poisto kestää usein 1-15 minuuttia ja koko käynti kestää 15-60 minuuttia.
Jos kyseessä on vaativampi hampaan poisto – tai jos useampi hammas poistetaan kerralla – käynnille tulee varata pidempi aika.
Ruokailuja kannattaa välttää parin tunnin ajan toimeenpiteen jälkeen ja jos mahdollista, tulee nauttia vain kylmiä ruokia.
Viisaudenhampaan poiston jälkeen tulee muutaman päivän välttää myös alkoholia, tupakointia ja raskasta fyysista aktiivisuutta.
Hammaslääkäri antaa hampaan poiston hoitoon tarvittavat ohjeet.
Arvostele artikkeli asteikolla 1-5