Kirurginen hampaan poisto ja muut suukirurgiset toimenpiteet

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

1. Hampaan poistoleikkaus

Hampaan poistoleikkaus on hampaan poistamiseen käytetty menetelmä, jossa hammasta ympäröivää limakalvoa raotetaan sen verran, että hammasta saadaan paremmin näkyville ikenen alta. Tämä on tarpeen usein silloin, kun poistettava hammas ei ole puhjennut kokonaan suuhun.

Joskus hampaan ympäriltä joudutaan hieman poraamaan luuta hampaan poistoa varten. Lopuksi haava ommellaan kiinni ja poistetun hampaan jättämään kuoppaan asetetaan sideharsoa noin puolen tunnin ajaksi. Ompeleet ovat yleensä itsestään sulavia.  

Toimenpide on kivuton, sillä se tehdään puuduttamalla hoidettava alue paikallisesti. Toimenpiteen päätteeksi potilaalle annetaan myös kipulääkeresepti mahdollisen jälkikivun lievittämiseksi. Joskus tarpeen on myös antibioottikuuri mahdollisten tulehduksien ehkäisemiseksi.

Hampaan poistoleikkaus on kaikkein yleisintä alaleuan viisaudenhampaiden ja muiden alaleuan poskihampaiden kohdalla. Muissa tapauksissa hampaan poisto tehdään usein ilman leikkausta.

2. Hampaan juurenpään poistoleikkaus

Hampaan juurenpään leikkaus on varsin yleinen suukirurginen toimenpide. Hampaan juurenpään leikkausta kutsutaan myös resektioksi. 

Resektio tehdään silloin, jos hampaan juurihoito on juuressa sijaitsevan tulehduksen vuoksi mahdotonta tehdä. Joskus juurihoidon esteenä voivat olla nastakruunut, jotka ovat aiemmin asetettu paikalleen. Juurikanavaruuvi on usein myös esteenä juurihoidolle.

3. Kudosnäytteet eli biopsiat

Suukirurgisiin toimenpiteisiin lasketaan myös kudosnäytteiden ottaminen. Kudosnäytteitä otetaan potilaan suusta, jos suussa on havaittavissa limakalvon muutoksia.

Tällaisia toimenpiteitä tehdään silloin, kun potilaalla epäillään olevan yleissairauksia jotka näkyvät limakalvojen muutoksina. Myös allergioiden ja pahanlaatuisten kasvaimien tutkiminen voidaan aloittaa ottamalla kudosnäyte potilaan suusta.

Koepalan hinta on kunnallisessa hammashoidossa seimmiten muutamia kymmeniä euroja ja yksityisessä hammashoidossa noin sadan euron suuruusluokassa.

4. Hampaan leikkauksellisen poiston hinta

Hampaan poistoleikkauksen hinta on yleensä huomattavasti korkeampi kuin tavallisen hampaanpoiston hinta. Syynä on toimenpiteen ammatillinen vaativuus ja tarvittavien välineiden määrä.

Kunnallisessa hammashoidossa leikkauksellisen hampaan poiston hinta on yleensä hieman yli 100 euroa. Yksityisessä hammashoidossa hinta saattaa olla 250 – 500 euroa.

Edellä mainitut hinnat ovat arvioita ja lopulliseen hintaan vaikuttavat toimenpiteiden vaatimustason ohella niiden kesto ja hoitomateriaalien aiheuttamat kustannukset. Potilaan kannattaa kysyä suunnittelukäynnillä tarkempi hinta-arvio, jolloin hammaskirurgian ammattilaiset pystyvät laskemaan lopullisen hinnan hyvinkin tarkasti. 

Erikoishammaslääkärien toimenpiteiden ja hoitojen hintataso voi olla 30 % korkeampi verrattuna tavalliseen hammaslääkärin hoidon hintatasoon. Kela-korvaukset ovat kuitenkin myös vastaavasti korkeammat, mikäli erikoishammaslääkärin palveluja joudutaan käyttämään. 

Usein kysytyt kysymykset

Onko hampaan poisto kivuliasta?

Hampaan poiston voisi ajatella sattuvan, mutta tavallisesti potilaat eivät koe sen sattuvan, sillä puudutus vie kivun käytännössä pois hampaasta. Tällöin potilas tuntee että jotakin tehdään hänen suussaan, mutta hän ei välttämättä edes huomaa hampaan irtoamista.

Särkyä voi ilmetä kuitenkin hampaan poiston jälkeen. Se ei ala välittömästi puudutuksen lakattua vaan kehittyy noin 6-8 tunnin aikana hampaan poistosta. Alaviisaudenhampaiden poistoissa kipu voi jatkua muutaman päivän ajan. Kivun voimakkuus on erittäin yksilöllistä, ja vaihtelee kivuttomasta häiritsevään kipuun.

Kipuun yleensä otetaan tavallisia kipulääkkeitä kuten esimerkiksi parasetamolia (Panadol) tai ibuproteenia (Burana) hammaslääkärin ohjeen mukaan. Osalla potilaista kipuileva kohta rauhoittuu hyvin kylmyyden ansiosta, esimerkiksi kylmä- tai pakastepusseja käyttäen.

Jääkö suuhun aukko kun hammas otetaan irti?

Irrotetun hampaan alueelle tulee ensiksi poistokuoppa. Poistokuoppa kuitenkin umpeutuu verihyytymän ansiosta tunnin kuluessa. Tämän jälkeen alueella tapahtuu haavanparanemiseen liittyviä kudosprosesseja parin viikon ajan, ja lopulta alue muuttuu luukudokseksi.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: