Sisällysluettelo:
Table of Contents
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Viisaudenhammas tarkoittaa suussa taaimmaisena sijaitsevaa poskihammasta. Täydessä aikuisen ihmisen hampaistossa viisaudenhammas on keskilinjasta laskien kahdeksas hammas.
Mikäli ihmiselle kehittyy täysi hampaisto, hänelle tulee neljä viisaudenhammasta. Kuitenkin 36 prosentilla suomalaisista ei kehity kaikkia neljää viisaudenhammasta ja 2 prosentilla ei kehity ainoatakaan.
Viisaudenhampaita poistetaan kahdesta syystä useammin kuin muita hampaita.
Ensimmäinen syy on se, että ne eivät usein puhkea suussa purennallisesti hyvään asentoon vaan niin sanotusti puhkeavat osittain.
Osittain puhjenneet hampaat pyritään poistamaan ennakoivasti 25 ikävuoteen mennessä, sillä niihin voi myöhemmin ilmaantua ongelmia, ja nuorena poistoalue paranee hyvin.
Toinen syy on se, että viisaudenhampaat ovat muita hampaita vaikeampi pitää puhtaina ja siksi ne ovat alttiita erilaisille hammasongelmille.
Viisaudenhampaan poisto todetaan usein kannattavaksi ratkaisuksi, mikäli viisaudenhampaassa esiintyy reikiintymistä, ientulehdusta tai alaviisaudenhammasta ympäröivän pehmytkudoksen (’ienläppä’) tulehtumista eli perikoroniittia. Poisto voidaan tehdä myös ennakoivasti, mikäli näitä ongelmia on odotettavissa.
Perikoroniitin oireita ovat kivun ja säryn ohella turvotus, paha maku potilaan suussa, märkivä vuoto, leuan puutuminen ja kuume. Joillakin potilailla voi olla vaikeuksia avata suutansa.
Viisaudenhampaiden poisto ei ole aina välttämätöntä. Esimerkiksi hyvin purennassa olevan täysin terveen viisaudenhampaan tai kokonaan puhkeamattoman (luun sisällä olevan) viisaudenhampaan poisto on usein tarpeetonta.
Viisaudenhampaan poiston voi suorittaa hammaslääkäri joko julkisella tai yksityisellä puolella. Jos poistotoimenpide on vaativampi, viisaudenhampaan poiston leikkauksella voi suorittaa myös suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri.
Viisaudenhampaan poistossa menetelmät ovat pitkälti samat kuin muidenkin hampaiden poistossa. Hampaan poistotoimenpiteitä on kuvailtu artikkelissamme Hampaan poisto: hoidon kulku ja hampaan poiston hinta.
Viisaudenhampaan poiston jälkeen voidaan potilaalle määrätä antibioottihoito, varsinkin vaativampien toimenpiteiden jälkeen tai potilaan infektioriskin ollessa kohonnut.
Potilaan itsehoitoon kuuluu haavan varominen ja puudutuksen keston mittainen tauko syömisessä ja juomisessa. Erityisesti alaviisaudenhampaan poiston saattaa ilmetä kipua, turvotusta ja suunavausrajoitusta muutaman päivän ajan. Kipua voi lievittää hammaslääkärin kanssa yhdessä sovitulla särkylääkityksellä.
Viisaudenhampaan poiston hinta määräytyy toimenpiteen vaativuuden mukaan. Myös kunnallisella puolella ja yksityisellä puolella hinnat eroavat toisistaan.
Viisaudenhampaan poisto tavalliseen tapaan, ilman leikkausta liikkuu noin 100 – 200 € välimaastossa yksityisellä hammaslääkärillä. Kunnallisella puolella viisaudenhampaan poiston hinta liikkuu muutamissa kymmenissä euroissa.
Viisaudenhampaan leikkauksen hinta on arviolta 250 – 400 € yksityisellä hammaslääkärillä. Kunnallisella hammaslääkärillä viisaudenhampaan leikkauksen hinta voi jäädä noin 50-100 euroon.
Yllä mainitut hinnat eivät sisällä röntgenkuvauksia ja limakalvo-ompeleiden poistoja. Näiden hintoja on kuvailtu hampaan poistoa käsittelevässä artikkelissa.
Viisaudenhampaan poiston hinta tarkentuu usein poistoa suunniteltaessa, ja potilaan on syytä pyytää tarkka hinta-arvio hänen hoitosuunnitelman laativalta hammaslääkäriltä.
Arvostele artikkeli asteikolla 1-5