Hammaskiven poisto ultraäänellä

Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mitä on hammaskivi?

Hammaskivi on hammasplakkia, joka on nimensä mukaisesti kivettynyt syljen sisältämien kalsiumsuolojen avulla hampaan pintaan, ientaskuun tai ienrajaan. Hammaskiveä ei voi poistaa itse, eikä se lähde irti hampaita harjaamalla, vaan hammaskiven poisto tulee tehdä ammatilaisen – joko hammaslääkärin tai suuhygienistin – vastaanotolla.

Hammaskiven poisto voidaan suorittaa joko rapsuttelemalla hampaan pintaa käsi-instrumentilla tai ultraäänikärjen avulla.

Hammaskiveä kertyy kaikille, ja sen säännöllinen poistaminen on tärkeä osa suun ennaltaehkäisevää perusterveydenhoitoa. Hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta, joka voi edetä edelleen vakavammaksi parodontiitiksi, joka on usein oireeton iensairaus mutta edetessään aiheuttaa paljonkin hoidontarvetta ja johtaa hampaiden menettämiseen.

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä ja sitä voi ennaltaehkäistä harjaamalla hampaat huolellisesti kaksi kertaa päivässä ja puhdistamalla hampaan välit säännöllisesti, mieluiten joka päivä mutta vähintään muutaman kerran viikossa.

Ultraäänilaite hammaskiven poistossa

Hammaskiven poistossa voidaan käyttää käsi-instrumentteja, joilla hammaskiveä ikään kuin rapsutetaan hampaan pinnasta. Suurin osa hammaskivestä on tavallisesti piilossa hampaan pinnalla ikenen alla.

Käsi-instrumenttien lisäksi hammaskiven poistoa suoritetaan usein ultraäänikärjellä, jonka toiminta perustuu veden virtaukseen ja metallisen ultraäänikärjen hyvin nopeaan värähtelyyn. Tämä värähtely irrottaa hampaiden ja hammasjuurten pinnoilta bakteerimassaa, hammaskiveä ja värjäytymiä.

Hammaskiven poisto aloitetaan usein ultraäänilaitteella, ja viimeistely tehdään usein käsi-instrumentein. Mikäli ultraäänilaite aiheuttaa voimakasta vihlontaa, hammaskiven poisto voidaan tehdä kokonaan käsi-instrumentein. Toisille ultraääni on käsi-instrumenttia miellyttävämpi kokemus. Välineet valitaan sen mukaan, mitkä tuntuvat potilaalle mieluisammilta.

Hammaskiven poisto ultraäänilaitteella on täysin turvallista, ja esimerkiksi niille potilaille, joita käsi-instrumentein tehtävän poiston aiheuttama ääni häiritsee, ultraäänilaitteen käytön kokeilu on suositeltavaa.

Kuinka usein hammaskiveä kannattaa käydä poistattamassa?

 

Poiston suositeltava aikaväli on yksilöllinen ja se vaihtelee muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Välin pituuteen vaikuttavat muun muassa suuhygienia, suun terveys sekä hammaskiven muodostumisen määrä.

Hammaslääkäri tai ienterveillä potilailla suuhygienisti osaa määrittää potilaalle sopivan hammaskivenpoistovälin ja kertoo sen myös potilaalle antaessaan yksilöllisiä omahoito- ja jatko-ohjeita.

Suuhygienisti opettaa myös käyttämään hammasvälien puhdistuksessa käytettäviä tuotteita ja osaa suositella jokaiselle sopivaa vaihtoehtoa. Pieniä lapsia myös ihan opetetaan vastaanotolla harjaamaan hampaita, mutta aikuistenkin puhdistusjälkeä arvioidaan ja tarvittaessa ohjeistetaan.

Kuinka usein hammaskiveä kannattaa käydä poistattamassa?

 

Kunnallisessa hammashoidossa hammaskiven poisto maksaa tavallisesti noin 20-40 euroa. Mikäli potilaalla on pitkälle edennyt parodontiitti, käynnin hinta voi lähentyä 100 euroa johtuen pitkästä toimenpiteen kestosta ja puudutuksesta.

Yksityisillä hammaslääkäriasemilla hammaskiven poisto maksaa tavallisesti noin 80-160 euroa. Mikäli potilaalla on pitkälle edennyt parodontiitti, pitkän hoitokäynnin hinta voi nousta yli 200 euroon.

Hammaskiven poisto ja hammaslääkäripelko

Mikäli vastaanotolle saapuminen jännittää tai pelottaa, ota asia puheeksi jo aikaa varatessasi. Näin sinut vastaanottava suunterveyden ammattilainen osaa jo etukäteen valmistautua ja kohdata sinut oikealla ja lempeällä tavalla.

Voit aina myös kysyä toimenpiteestä tarkempia tietoja ja pyytää sinua hoitavaa hammaslääkäriä tai suuhygienistiä kertomaan tarkasti ennakoiden, mitä seuraavaksi tehdään ja kauanko se kestää.

Hammaskiven poisto aiheuttaa joissakin tapauksissa vihlontaa tai kipua. kivuliasta. Tällöin kipu voidaan kuitenkin poistaa puuduttamalla. Puuduttamiseen käytetään joko ikenille levitettävää pintapuudutetta tai tehokkaampaa, paikallista neulapuudutusta. Puuduttamista on suositeltavaa käyttää etenkin silloin, kun ikenet ovat voimakkaasti tulehtuneet ja ientaskut syviä.

Suuhygienisti osaa arvioida potilaan tilanteen ja suositella puudutusta tarvittaessa, mutta sitä voi ja kannattaa myös rohkeasti pyytää itse. Hammaskiven poisto ei saa olla tuskallista!

 
Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: