Hampaiden soodapuhdistus

jauhepuhdistus
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Suuhygienistin suorittama jauhepuhdistus eli ”soodapuhdistus” on yleinen menetelmä poistaa hampaista hellävaraisesti pinnallisia värjäymiä. Toimenpiteessä suoraan hampaan pinnalle suihkutetaan vettä ja jauhetta, mikä helpottaa irrottamaan siinä olevia värjääviä yhdisteitä.

Soodapuhdistus kestää 10 – 30 minuuttia, on hellävarainen tekniikka ja tehdään usein yksityisvastaanotoilla hammaskiven poiston yhteydessä kohtuulliseen lisähintaan. 

Käytetäänkö soodapuhdistuksessa soodaa?

Soodapuhdistuksessa käytetään tarkoitukseen sopivaa jauhetta, joka voi olla esimerkiksi ruokasoodaa, kalsiumkarbonaattia, erytritoli-makeutusainetta tai glysiini-aminohappoa. Käytettävä seos ei vaikuta ratkaisevasti lopputulokseen, mutta seosten rakenteissa ja maussa on eroja.

Jauheen lisäksi soodapuhdistuksen yhteydessä tehdään usein hampaiden fluorikäsittely. Tämä suojaa hampaita mahdollisen vihlonnan riskiltä toimenpiteen jälkeen, ja lisäksi suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Kuinka usein soodapuhdistus voidaan tehdä?

Soodapuhdistuksen voi tarvittaessa tehdä useampia kertoja vuodessa, sillä toimenpide on hellävarainen hampaille. Soodapuhdistuskäsittelyille suositellaan kuitenkin 3 kuukauden aikaväliä. Hampaiden värjäytyminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa se, kuinka paljon värjääviä ruoka-aineita nautitaan.

Mitä pitää huomioida hampaiden soodapuhdistuksen jälkeen?

Värjäymien poiston pysyvyys on aina yksilöllistä ja riippuu myös siitä, kuinka usein ja miten paljon käytät hampaiden värjäytymistä aiheuttavia ainesosia sisältäviä elintarvikkeita.

Puhdistuksen jälkeen on suositeltavaa, että kaikkia värjääviä ruokia vältetään ainakin seuraavien kahden, kolmen tunnin ajan. Tällaisia ruoka- ja raaka-aineita ovat esimerkiksi punaviini, limpparit/virvoitusjuomat, salmiakki, lakritsi, punajuuri, mustikka, kahvi, tee, ketsuppi, curry ja soijakastike. Myös tupakointi, voimakkaan väriset huulipunat ja värilliset hammastahnat värjäävät hampaita, ja näin ollen myös niitä tulee välttää noin 2-3 tunnin ajan hampaiden soodapuhdistuksen jälkeen. Näin voit itse edesauttaa parhaan mahdollisen hyödyn irtisaamisen toimenpiteestä.

Hampaat saattavat vihloa soodapuhdistuskäsittelyn jälkeen hiukan, mutta tämä menee ohitse. Soodapuhdistuksen yhteydessä tehdään usein fluorikäsittely vihlonnan riskin vähentämiseksi.

Hampaiden soodapuhdistuksen hinta

Soodapuhdistuksen hinta vaihtelee eri vastaanotoilla 20-130 euron välillä. 

Soodapuhdistuksen hintaan vaikuttaa eniten toimenpiteen kesto, joka voi vaihdella 5 minuutista 45 minuuttiin. Osa vastaanotoista tarjoaa toimenpiteelle halvimman hinnan silloin, kun se tehdään hammaskiven poiston yhteydessä. Kustannus on sama eri puolilla Suomea.

Kunnallisella puolella soodapuhdistusta tehdään vain rajallisesti esteettisiin tarkoituksiin. Sitä käytetään kunnissa toisinaan kuitenkin iensairauksien hoidossa syventyneiden ientaskujen hellävaraiseen hoitoon. Toimenpide on kunnalla tavallisesti ainakin puolet halvempi kuin yksityisvastaanotoilla.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: