Suun limakalvosairauksien hoidon tarpeen arviointi

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mitä ovat suun limakalvosairaudet?

Hammaslääkärin osaamisalueeseen kuuluvat hampaiden ja ikenien lisäksi myös muualla suun alueella olevat sairaudet ja muutokset, joita voi olla esimerkiksi kielessä, huulissa tai poskessa. Näitä kutsutaan suun limakalvosairauksiksi.

Suun limakalvosairauksia voivat aiheuttaa muun muassa fyysiset ärsykkeet, kemialliset ärsykkeet, mikrobit, autoimmuunisairaudet ja perinnölliset sairaudet.

Suun limakalvosairaudet jaetaan karkeasti niiden ulkomuodon perusteella eri luokkiin esimerkiksi alla olevan taulukon tavoin:

Pääkategoria Esimerkkejä
1. Rakkulat ja haavaumat
Aftat
Huuliherpes
Ihokeliakia
Krooninen haavauma
2. Vaaleat muutokset
Aktiinikeiliitti
Idiopaattinen leukoplakia
Punajäkälä
Sienitulehdus
3. Sinipunaiset muutokset
Hemangioomat
Erytroplakia
4. Suusyöpävaaraa lisäävät muutokset ja suusyöpä
Leukoplakia
Erytroplakia
Suusyöpä
5. Muut
Kuiva suu
Pahanhajuinen hengitys
Suupolte

Milloin suun limakalvoja tutkitaan?

Suun limakalvot tutkitaan aina tavallisen hammastarkastuksen yhteydessä. Tällöin hammaslääkäri tutkii potilaan huulet, kielen, suun pohjan, posket sekä suulaen pyrkien havaitsemaan niissä mahdollisesti olevat pinnan muutokset.

Potilas voi myös itse hakeutua hammaslääkärin tutkimukseen havaitessaan omassa suussa tavallisesta poikkeavia muutoksia, esimerkiksi vaalean tai kipeän kohdan kielessä tai poskessa.

Miten suun limakalvoja tutkitaan?

Suurelta osin hammaslääkäri yksinkertaisesti katsoo suun limakalvoa hyvässä valaistuksessa suoralla näköyhteydellä tai peilin kautta. Suun kudoksia voidaan myös tarpeen tullen tunnustella – yleensä hammaslääkäri tunnusteleekin kielen ja suun pohjan pehmeyden.

Mikäli suussa havaitaan poikkeava muutos, hammaslääkäri voi koettaa kädellä tai instrumentilla sen koostumusta. Mikäli se näyttää liittyvän sairauteen eikä vaikuta olevan itsestään paraneva, tällöin hammaslääkäri voi myös ehdottaa koepalan ottamista kudoksesta laboratorioanalyysia varten. Moni suun limakalvosairaus voidaankin varmistaa vasta tällaisen kudosnäytteen perusteella.

Mikäli suussa sijaitseva vaiva on hoidollisesti haasteellinen, tällöin sairauden diagnosointi ja hoito voi siirtyä suun mikrobiologian, suupatologian tai parodontologian erikoishammaslääkärille.

Miten suun limakalvon sairauksia yleensä hoidetaan?

Suun imakalvosairauksien hoitotavat vaihtelevat hyvin tapauskohtaisesti eri vaivojen mukaan.

Esimerkiksi suun sieni-infektion taustalla on monissa tapauksissa huono suuhygienia, tupakoinnin vaikutus suuhun, huonokuntoinen hammasproteesi ja syljenerityksen puute. Näitä eri syytekijöitä voidaan korjata erilaisilla hammaslääketieteellisillä keinoilla.

Tiettyihin vaivoihin ei ole parantavaa hoitoa, vaan silloin pyritään lievittämään oireita muun muassa kipulääkkeiden ja liuosten avulla. Esimerkiksi aftojen hoito on monesti oireita lieventävää.

Mikäli suussa ilmenee syöpävaarallisia muutoksia, niitä voidaan joutua poistamaan leikkauksellisesti, kuitenkin puuduttaen kyseinen kohta ensin kivuttomaksi.

Suun limakalvosairauksien tutkimisen hinta

Hammaslääkärin toteuttama suun tutkimus maksaa tavallisesti kunnallisessa hammashoidossa noin 15-35 euroa ja yksityisessä hammashoidossa 45-120 euroa.

Hintaan vaikuttaa keskeisesti tehdyn suun tutkimuksen laajuus, joka voi olla laajuutensa puolesta suppea tutkimus, perustutkimus, laaja tutkimus tai erikoisalakohtainen tutkimus.

Mikäli suusta joudutaan ottamaan koepala, hinta toimenpiteelle on kunnallisessa hammashoidossa noin 15-25 euroa ja yksityisessä hammashoidossa 50-100 euroa.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: