Hampaiden röntgenkuvaus: yleistietoa ja tavalliset hinnat

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Hampaiden röntgenkuvaus

Yleisimpiä suun alueen röntgentutkimuksia ovat panoraamakuvaus ja suun sisäpuolelta otettavat pienet intraoraaliröntgenkuvat eli pikkukuvat. Toisinaan hammaslääkäri voi myös antaa lähetteen vaativammalle KKTT eli kartiokeilatietokonetomografia-kuvaukselle.

Hampaiden röntgenkuvauksen tarkoituksena on auttaa hammaslääkäriä kartoittamaan potilaan hampaiston ja leuan alueen tilaa ja havaitsemaan esimerkiksi hampaiden reikiintymistä ja parodontiittia.

Hampaiden röntgenkuvatyypit

Hampaisto voidaan röntgenkuvata useilla eri tavoilla. Potilaiden ei tavallisesti tarvitse valmistautua mitenkään hampaiden röntgenkuvausta varten, ja ne usein voidaankin tehdä nopeasti hampaiden tarkastuksen tai muun hoitokäynnin yhteydessä.

Intraoraalikuvat

Periapikaalikuvaa käytetään tyypillisesti yksittäisiä hampaita tai pienempiä alueita kuvattaessa. Kuvaaminen kestää yleensä korkeintaan pari minuuttia.

Purusiivekekuva (bitewing) on toinen hyvin samanlainen kuvantamiskeino, jossa kuvataan kerralla väli- ja takahampaat ja nähdään niissä mahdollisesti olevat reiät.

Nämä molemmat kuvaustekniikat ovat erittäin yleisiä ja hammaslääkärit käyttävät niitä käytännössä joka päivä. Niiden ottaminen tapahtuu niin, että hammaslääkäri asettaa kuvalevyn potilaan hammasrivin viereen ja ikään kuin ’valokuvaa’ kuvalevyn potilastuolin vieressä olevalla kuvalevyllä. Kuvan ottaminen tapahtuu yleensä alle minuutissa eikä satu.

intraoraalikuvat
Periapikaalikuva vasemmalla, kuvassa näkyy hampaan juurenkärjen alue.
Bitewing-kuva oikealla, kuvassa näkyy samanaikaisesti ylä- ja alaleuka.

Panoraamatomografia (PTG)

Panoraamakuva on myös yksi hammasröntgenkuvauksen menetelmä, jota käytetään muun muassa koko hammasrivistön ja leuan kuvaamiseen. Menetelmällä pystytään havaitsemaan hampaiston lisäksi myös leukaluun läheisyydessä olevia sairauksia, koska sen avulla hammaslääkäri voi myös nähdä leukanivelten ja poskionteloiden tilan.

Toimenpiteen aikana potilas asetetaan seisomaan paikalleen, jonka jälkeen röntgenkuvauslaite pyörähtää hänen päänsä ympäri ottaen kuvia. Panoraamatomografia kestää noin 18 sekuntia.

ptg-piirros
Panoraamakuvassa (PTG) näkyy koko hampaisto, poskiontelojen pohjat ja leukanivelet.

KKTT-kuva

Kartiokeilatietokonetomografia eli KKTT on uusin ja kehittynein röntgenkuvantamismenetelmä. Tätä menetelmää käytetään erityisesti leikkausten tai hammasimplanttien suunnittelun yhteydessä. Joskus sitä voidaan hyödyntää myös haastavien juurihoitojen apuna.

KKTT-kuvalla voidaan saada kolmiulotteinen kuva kuvattavasta alueesta, mikä auttaa hammaslääkäriä hampaiston toimenpiteiden tekemisessä.

kktt-kuvapiirros
KKTT-kuva on monipuolisin hammasröntgenin muoto, mahdollistaen potilaan hampaiston 3D-mallin luomisen kuvaleikkeiden perusteella.

Milloin hampaasta otetaan röntgenkuva?

Hampaiden röntgenkuvauksen tarkoituksena on antaa hammaslääkärille hampaistosta lisätietoa, jotta hammaslääkäri voi tehdä oikeat diagnoosit ja tehdä erilaiset toimenpiteet asianmukaisesti.

Hammasröntgenkuvia otetaan säännöllisesti hammastarkastusten yhteydessä sekä ennen tärkeitä toimenpiteitä kuten syvien reikien paikkauksia, juurihoitoja, hampaiden poistoja tai proteettisia toimenpiteitä. Niistä saadaan usein kuhunkin toimenpiteeseen tarvittavia lisätietoja, joiden ansiosta voidaan välttää hoitovirheitä.

Hammasröntgenin säteilyä potilaan ei tarvitse pelätä, sillä röntgensäteilyn kerta-annokset ovat hyvin vähäisiä ja kuvia ei oteta suuria määriä.

Hammasröntgen hinta

Hammasröntgenin hinta vaihtelee jonkin verran eri hammaslääkäriasemien välillä. Hammasröntgen hinta vaihtelee hieman myös kuvien laajuuden mukaan.

Kunnallisessa hammashoidossa pikkukuvien (intraoraalikuvat) hinta on noin 5-10 euroa ja panoraamakuvan hinta noin 15-25 euroa.

Yksityisessä hammashoidossa pikkukuvan hinta on noin 30-50 euroa ja panoraamakuvan noin 80-120 euroa. Kela-korvauksen suuruus on yleensä noin 6 euroa.

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: