Sisällysluettelo:
Table of Contents
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille
Hammassilta eli siltaproteesi tarkoittaa kiinteää keraamista rakennetta, jolla korvataan puuttuvia hampaita.
Hammassilta kiinnitetään pysyväksi osaksi hammaskaarta liittämällä se puutosaukon ympärillä oleviin jäljellä oleviin hampaisiin eli sillan tukihampaisiin. Poistetun hampaan korvaavaa sillan osaa kutsutaan sillan välihampaaksi.
Hammassilta on yksi useista hammasproteeseista – toisin sanoen yksi monista tavoista korvata puuttuvia hampaita.
Käytännössä yksittäisten hampaiden korvaamiseen on kolme päävaihtoehtoa: hammasimplantti, hammassilta tai irrotettava proteesi.
Useimmissa tilanteissa hammasimplantti (keinojuuri) on ominaisuuksiltaan paras ratkaisu yksittäisten hammaspuutosten korvaamiseen. Irrotettavat proteesit ovat puolestaan käytännöllisiä silloin, kun useita takahampaita on menetetty eikä implantointi ole kalliin hinnan vuoksi tai muista syistä toteutettavissa.
Hammassilta voidaan nähdä kestävänä ja hintansa puolesta kannattavana vaihtoehtona hammasimplantille niissä tilanteissa, kun hammaskaaren keskeltä puuttuu yksittäisiä hampaita ja ympäröivät hampaat ovat kohtuullisen hyväkuntoisia.
Hammassillan yhtenä etuna on se, että myös sillan tukihampaat tulevat ’kruunutetuiksi’ siltarakenteella. Tämä voi parantaa näiden tukihampaiden kestävyyttä, etenkin jos ne ovat olleet reikiintymisen tai eroosion vuoksi valmiiksi kuluneita.
Hammassillan toteutus noudattaa käytännössä lähes täysin samaa kaavaa kuin hammaskruunun valmistaminen.
Suurimpana erona hammaskruunun valmistukseen on vain se, että siltaa valmistettaessa tehdään kruunuhionnat sillan kaikille tukihampaille, joita on tavallisesti 2-3 kappaletta puutosaukon ympärillä. Tämän vuoksi hoitokäynnit kestävät tavallisesti hieman pidempään kuin hammaskruunujen valmistuksessa.
Hammassillan valmistaminen on teknisesti haastavampaa kuin hammaskruunun tekeminen, joten potilastyön tekee hieman useammin yleishammaslääkärin sijasta protetiikan erikoishammaslääkäri.
Mikäli puutosaukon kohdalla on vain yhden hampaan puutos, voidaan tehdä niin sanottu kevytsilta.
Kevytsillassa sillan välihammas kiinnitetään sidosaineella suoraan poistoaukon viereisten hampaiden pinnoille eikä näihin vierekkäisiin hampaisiin tehdä silloin kruunuhiontaa.
Kevytsilta voidaan valmistaa laboratoriossa, jolloin sen esteettisyys voidaan varmistaa. Nopeimmillaan hammaslääkäri voi tehdä kevytsillan kuitenkin suoraan vastaanotolla hyödyntäen lasikuitua ja paikkausmateriaalia, varsinkin jos potilaalla on kiireellinen tarve paikata suussa näkyvillä oleva puutosaukko.
Joissakin tilanteissa puuttuvien hampaiden korvaamiseksi tehdään implanttikantoinen silta, jossa sillan tukirakenteena hyödynnetään myös hammasimplantteja.
Implanttikantoinen silta on useamman viereisen hampaan menetykseen hyvä hoitomuoto.
Hammassillan hinta koostuu hammaslääkärin toimenpidekuluista sekä hammaslaboratorion kuluista.
Kunnallisessa hammashoidossa hammassillan valmistuksen toimenpidekulut ovat noin 150-350 euron luokkaa. Yksityisessä hammashoidossa toimenpidekulut ovat tavallisesti 500 euroa tai enemmän. Hinta on korkeampi silloin, kun toimenpiteen tekee protetiikan erikoishammaslääkäri.
Hammaslaboratoriot laskuttavat tavallisesta yhden puuttuvan hampaan korvaavasta sillasta yleensä 1000-1400 euroa. Mikäli silta korvaa kaksi puuttuvaa hammasta, laboratorion hinta on yleensä 1300-1800 euroa.
Hammassillan kokonaishinta on siis tavallisesti noin 1500-2000 euroa, mikäli korvataan yksittäinen hammas. Kunnallinen hammashoito toteuttaa hoidon tavallisesti jonkin verran halvemmalla. Hammaslääkäriltä on syytä pyytää tarkempi hinta-arvio ennen hoidon toteutusta.
Hammassilta on suhteellisen kallis rakenne. Toisaalta hammasimplanttiin nähden se voi olla kuitenkin joissakin tapauksissa hieman edullisempi vaihtoehto.
Implanttikantoisen sillan hinta on erittäin vaihteleva. Tämän vuoksi on suositeltavaa tiedustella omalta hammaslääkäriltä hinta-arviota implanttisillan kustannuksista.
Mikäli leukaan asennetaan vain yksi hammasimplantti ja hammassillan koko on pieni, työ saattaa olla halvimmillaan alle 3 000 euroa. Hyvin suuritöiset sillat useammalla implantilla saattavat maksaa 10 000 euroa tai enemmän.
Hammaslaboratorioiden hinnat laboratoriovalmisteisille kevytsilloille ovat usein noin 300-400 euroa. Tämän lisäksi tulevat hammaslääkärin kulut, jotka eivät tavallisesti ole suuria, sillä työmäärä on suhteellisen vähäinen.
Kunnallisessa hammashoidossa kevytsillan hinta on noin 400-500 euroa. Yksityisessä hammashoidossa hinta on noin 450-700 euroa.
Mikäli kevytsilta rakennetaan suoraan vastaanotolla lasikuidusta ja paikkausmuovista ilman hammaslaboratorion työtä, tällöin hinta on noin 200 euroa halvempi.
Kun hammassillalla korvataan yksittäinen takahammas, noin puolet tällaisista silloista kestää suussa yli 10 vuotta. Yleisin syy sillan menetykseen on sillan tukihampaan reikiintyminen, joten hyvällä hammashoidolla on mahdollista pidentää hammassillan elinikää huomattavasti.
Arvostele artikkeli asteikolla 1-5