Hammaskiven poisto

Kirjoittaja:
Jaa tämä sisältö:
Sisällysluettelo:

Table of Contents

Piditkö tästä? Jaa sisältö myös muille

Mitä on hammaskiven poisto?

Hammaskiven poisto on yksi yleisimmistä rutiinitoimenpiteistä suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Hammaskiveä kertyy kaikille, ja sen säännöllinen poistaminen on tärkeä osa suun ennaltaehkäisevää perusterveydenhoitoa.

Hammaskivi on hammasplakkia, joka on nimensä mukaisesti kivettynyt syljen sisältämien kalsiumsuolojen avulla hampaan pintaan, ientaskuun tai ienrajaan. Hammaskiveä ei voi poistaa itse, eikä se lähde irti hampaita harjaamalla, vaan hammaskiven poisto tulee tehdä joko hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Hammaskiven kertymisestä voi kieliä esimerkiksi karheat hampaiden pinnat kielellä kokeiltaessa, tai hampaiden likaiseksi jäämisen tunne huolellisenkin harjauksen jälkeen. Hammasvälien puhdistamisen hammaslangalla hankaloituminen on myös yksi merkki hammaskiven kertymisestä, tällöin hammaslankain jää entistä helpommin kiinni hampaiden väliin ja kestää aiempaa huonommin.

Suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla hammaskiven määrän toteaminen käy nopeasti suun terveystarkastuksen tai hammastarkastuksen yhteydessä.

Hammaskiven poisto säännöllisesti on tärkeää

Hammaskiven muodostumiseen vaikuttaa muun muassa syljen koostumus, ruokailutottumukset, hampaiden harjaaminen ja sen kertyminen onkin yksilöllistä. Hampaiden harjaus eli plakin poistaminen olisi syytä tehdä kahdesti päivässä, varsinkin jos taipumusta hammaskiven kertymiseen on.

Ientaskuun tai hampaan pinnalle kertynyt hammaskivi on bakteereille hedelmällinen kasvualusta, ja bakteerien kertyminen aiheuttaa ikenien tulehtumista ja edelleen myös parodontiittia. Tämän vuoksi hammaskiven poistaminen säännöllisesti on tärkeää.

Säännöllinen, henkilöstä riippuen vuoden tai kahden välein tapahtuva, hammaskiven poisto onkin ennaltaehkäisevää, eikä vähäisemmän määrän poisto ole useinkaan kivuliasta.

Hammaskiven poiston hinta

Hammaskiven poiston hinta määräytyy hoitoon käytetyn ajan mukaan. Hammaskiven poiston voi suorittaa joko hammaslääkäri tai suuhygienisti rapsuttelemalla hampaan pintaa käsi-instrumentilla tai ultraäänilaitteella.

Terveestä suusta saa hammaskivet poistettua yhdellä käyntikerralla. Mikäli suussa on yleistynyt parodontiitti ja paljon syventyneitä ientaskuja, tällöin huolellinen hammaskiven poistaminen saattaa vaatia useammankin käyntikerran.

Hammaskiven poiston hinta yksityisessä hammashoidossa määräytyy klinikan hinnaston mukaan. Kela-korvauksen saadakseen potilaalla tulee olla hammaslääkärin lähete suuhygienistin palveluihin. Yhtä hoitokertaa varten varataan yleensä 30-45 minuutin aika.

Hammaskiven poiston hinta kunnallisessa hammashoidossa vaihtelee työn vaativuuden mukaan noin 15 eurosta aina 80 euroon per hoitokerta (sisältäen käyntimaksun).

Vastaanotto Palvelu Hinta
Helsingin kaupunki
Hammaskiven poisto
7-44 €
Kuopion kaupunki
Hammaskiven poisto
8-55 €
Tampereen kaupunki
Hammaskiven poisto
8-77 €
Turun kaupunki
Hammaskiven poisto
8-55 €

Yksityisellä puolella hinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin kunnallisessa hammashoidossa. Mikäli hammaskiven poistoon on hammaslääkärin lähete, hoidon hinnasta vähennetään noin 10-15 prosenttia (Kela-korvaus).

Vastaanotto Kaupunki Palvelu Hinta
Dentti
Helsinki
Hammaskiven poisto
72-145 €
Ebeling Hammaslääkärit
Helsinki
Hammaskiven poisto
46-140 €
HammasOskari
Vantaa
Hammaskiven poisto
+ värjäymien poisto
93-152 €
Oral
Koko Suomi
Hammaskiven poisto
alk. 127 €
PlusTerveys
Koko Suomi
Hammaskiven poisto
63-155 €
Terveystalo
Koko Suomi
Hammaskiven poisto
67-155 €

Hammaskiven poisto ja hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisu on nykyisin kohtuullisen suosittu toimenpide myös Suomessa. Valkaisussa annetaan tavallisesti peroksidipohjaisen geelin vaikuttaa hammaskiilteessä hajottaen sinne pinttyneitä värjääviä yhdisteitä. Valkaisun suorittaa useimmiten joko suuhygienisti tai kotivalkaisussa itse potilas.

Ennen valkaisutoimenpidettä suositellaan tavallisesti hampaiden suurempien likaisuuksien hoitamista kuntoon. Tämän vuoksi ennen valkaisua suositellaan useimmiten tehtäväksi hammastarkastus ja hammaskiven poisto.

Usein kysytyt kysymykset

Sattuuko hammaskiven poisto?

Tavallisessa ennaltaehkäisevässä hammaskiven poistossa kivun määrä on yleensä vähäinen. Hammaskiven poistoinstrumentit saattavat hieman ärsyttää ientä ja mikäli hampaan kiille on kulunut pois, ultraäänikärjen käyttö hammaskiven poistoon voi myös aikaansaada hampaiden vihlontaa.

Mikäli ikenet ovat kovin tulehtuneet tai hammaskiveä joudutaan parodontiitin vuoksi poistamaan syviltä ientaskuista, tällöin toimenpide saattaa olla kivulias. Tällöin voidaan kuitenkin käyttää puudutusainetta ikenien kiputuntemusten poistamiseen.

Toisin kuin hampaiden paikkauksessa, hammaskiven poistossa puudutusainetta ei usein tarvitse laittaa puudutusneulalla, vaan sen voi valuttaa kivuttomasti ientaskuun.

Muuttaako hammaskiven poisto hampaita kauniimmaksi?

Osalla ihmisistä hammaskiveä kertyy hymyalueelle ja se voi värjäytyä epäesteettisellä tavalla. Tätä esiintyy useammin esimerkiksi tupakoitsijoilla. Näissä tapauksissa hammaskiven poisto voi parantaa huomattavastikin hampaiden ulkonäköä. Joskus hyvän tuloksen saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin myös hampaiden jauhepuhdistusta (soodapuhdistus).

Kirjoittaja:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim niam, quis nostrud exercitatio mco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequa dfkfkeet.
Jaa hyödyllistä sisältöä myös muille

Arvostele artikkeli asteikolla 1-5

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Ladataan...
Suosittelemme sinulle myös näitä: